, ,

Niekedy je to najlepšie na prvý pohľad neviditeľné! Ako vyzerá viečko hodiniek?

Na náramkových hodinkách nás vždy najviac zaujíma číselník. Jedným z primárnych dôvodov, prečo si hodinky kupujeme je totiž monitorovanie presného času počas dňa. Koľkokrát denne zablúdite pohľadom na svoje hodinky vy? Ja asi 50-krát. Stačí nám sekunda a hodinky plne splnia svoj účel.

Nebudeme si však klamať. Pri kúpe hodiniek nie je praktická stránka a funkčnosť ani zďaleka jediným rozhodujúcim faktorom, ktorý nás ovplyvňuje. Ide o nenahraditeľný doplnok, ktorý nám niekoľko hodín denne robí spoločnosť, výber preto nenechávame na náhodu. Nie je jedno či sú hodinky z plastu, ušľachtilej ocele či titánu. Od sklíčka vyrobeného z plastu nemôžeme očakávať toľko, ako od minerálneho či zafírového. K hodinkám s automatickým strojčekom sa budeme správať trochu inak ako k tým, ktoré poháňa baterka. S vodotesnosťou 5ATM môžeme na potápanie zabudnúť, rovnako ako na stopovanie času bez funkcie chronografu. Toto všetko sú však veci, ktoré skôr zabezpečujú základné fungovanie hodiniek, zvyšujú kvalitu a zlepšujú funkčnosť. Čo však estetická stránka?

A vôbec to nie je len o ženách. My muži si často dávame na dizajne a prepracovanosti záležať viac ako naše drahé polovičky. Gúglime, čítame recenzie, porovnávame. Ten správny kúsok sa skrýva za hodinami pátrania na internete, riešením parametrov, sledovania videí na YT a kilometrami nachodenými po predajniach. Keď si chceme dopriať a trochu zainvestovať, necháme si poradiť. Vieme čo chceme, už to len nájsť. V najideálnejšom prípade v dokonalom dizajne. Keď ich nájdeme, obdivujeme ich, testujeme čo dokážu. Dnes sa však pozrieme aj pod pokrievku a bude nás zaujímať skôr časť hodiniek, ktorá nie je verejnosti prístupná. Hovoríme samozrejme o spodnom viečku hodiniek. Ktoré je často zaujímavejšie a vymakanejšie ako zvyšok a je dôkazom skutočného majstrovstva.

Švajčiari, ich remeslo a umenie

Švajčiarske značky akými sú napríklad ORIS, Alpina alebo Frederique Constant sa vo svete vysokého hodinárstva pohybujú už desaťročia. Bolo by zvláštne, ak by za tie roky vsadili „len“ na kvalitu a zanedbali dizajn či inovácie. Okrem prvotriednej presnosti chodu, kvalitných materiálov a skvelých strojčekov svojim zákazníkom poskytujú aj špeciality, ktoré vidno najmä v na prvý pohľad nenápadných detailoch.

Alpina Startimer Pilot Heritage

O značke Alpina ste už asi počuli. Zameriavajú sa na športovejšie kúsky pre pánov, často s profi funkciami akými je výškomer či s mimoriadne presným chronometrom, ktorého presnosť neovplyvní ani zemská príťažlivosť. V ponuke majú aj celkom slušné smartwatch-e, ktoré od tých klasických rozoznáte len veľmi ťažko, kvôli absencii akéhokoľvek displeja. Dnešný kúsok je však špecifický okrem iného aj zaujímavo riešeným puzdrom. Tento pánsky model je pomerne veľký, priemer puzdra je 50 mm. Nádych retra zapríčinil, že ide o hodinky s neopozeraným zaujímavým vzhľadom. A keďže je z limitovanej edície je nepravdepodobné, že by mal rovnaké aj váš sused. Navyše, skutočne výnimočné spodné viečko hodiniek je ukryté pod uzáverom, takže jeho tajomstvo zostane neodhalené 🙂 sledovať ako pracuje strojček priamo v akcii vás bude baviť veľmi dlho. Toto pri hodinkách „na baterky“ nezažijete.

ORIS Calibre 113

Skutočnou lahôdkou sú aj tieto pánske hodinky od ORIS-u. V oceľovom puzdre je totiž ukrytý mechanický strojček s ručným náťahom, rezerva chodu 10 dní však garantuje, že sa prípadnej svalovke z neustáleho naťahovania vyhnete. Spodné viečko je väčšinou pre okolitým svetom ukryté, čo je aj v tomto prípade dosť škoda. O spoločnosti ORIS by ste mali vedieť, že v ich produkcii nájdete výlučne hodinky s mechanickými strojčekmi, a v minulosti ste sa v súvislosti s touto značkou mohli stretnúť aj s hodinkami z limitovaných edícií venovaných Bobovi Dylanovi, Louisovi Armstrongovi, Oscarovi Petersonovi, Johnovi Coltranovi či iným osobnostiam. Strojček vsadený do puzdra tohto modelu bol vyvinutý spoločnosťou ORIS osobne. Vidíme, že si dali záležať.

Frederique Constant Ladies Automatic Double Heart Beat

Aj dámske hodinky majú medzi puzdrami, ktoré stoja za zmienku, svoje zastúpenie. Tieto automatické hodinky zdobené diamantmi od švajčiarskej značky Frederique Constant sú z kolekcie Double Heart Beat a ich kúpou prispievate sumou 50 € na charitu. Okrem toho, že majú krásne prepracovaný číselník a lunetu, aj spodnému viečku sa dizajnéri povenovali. Ženy tento model milujú, v dave je neprehliadnuteľný a okrem časostroja je aj krásnym trblietavým doplnkom, ktorí poteší aj tých náročnejších.

Frederique Constant Vintage Rally Peking to Paris Limited Edition

Spoločnosť Frederique Constant má rada netradičné veci, ktoré s vkusom a kreativitou spájajú to, čo robí z klasických hodiniek krásny nadčasový doplnok s inováciami a trendmi. Kolekcia Vintage Racing a modely, ktoré sú v nej zahrnuté, určite na tento opis dokonale sedia. Ak vám je svet starých áut a veteránov blízky, asi ste už počuli o udalosti s názvom The Ultimate Driving Adventure: Peking to Paris. Ide v podstate o legendárnu vytrvalostnú súťaž, pričom zúčastnení prechádzajú 12 000 km naprieč celým kontinentom. A práve tomuto podujatiu sú venované aj tieto pánske hodinky, čo sa odrazilo aj na práci dizajnérov tohto modelu a na samotnom spodnom viečku. Model bol uvedený na trh v limitovanom množstve, takže možno budete široko-ďaleko jediný, kto ho vlastní. A o tom predsa exkluzivita luxusných značiek je.

Oris Ladies Rectangular Date

Tu musíme okrem zaujímavého spodného viečka vyzdvihnúť aj niečo iné. Veľkosť strojčeka, ktorý sa podarilo tomuto švajčiarskemu majstrovi vyrobiť a preniesť do skutočne malého puzdra. Automatický strojček ukrytý vo vnútri nemá ani 20 mm. Ako sme však pri ORIS-e zvyknutí, je prvotriednej švajčiarskej kvality. Za tradičným symbolom tejto spoločnosti, červeným rotorom, sa v hranatom puzdre stretla vášeň pre tradičné hodinárstvo s kvalitou a minimalistickým dizajnom. Možno by tento netradičný model potešil aj vašu partnerku, milujúcu eleganciu, kvalitu a nadčasovosť.

Aj o tomto je hodinárske remeslo a majstrovská práca spočívajúca v detailoch. Očividne je hodinárstvo aj po storočiach vývoja kam posunúť, stále je možné priniesť niečo nové, čo ocenia aj skutoční hodinárski fajnšmekri. Ak vás tento článok zaujal, prečítajte si viac o práci našich hodinárov tu. Už čoskoro vás čaká ďalší zaujímavý článok zo sveta hodiniek.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *