,

Hodinárske remeslo ešte nevymrelo

História hodinárov a hodinárstva je skutočne bohatá. Prvé slnečné hodiny pochádzajú približne z roku 1450 pred naším letopočtom a našli sa v Egypte. Vznik aj samotné použitie slnečných hodín je dodnes opradené mnohými tajomstvami, legendami a neoverenými teóriami, a to najmä kvôli ich častým obrovským rozmerom. Dnes ich môžeme vidieť napríklad v podobe Stonehenge vo Veľkej Británií alebo v oblasti Pacchu Picchu v pohorí Andy. Postupom času sa ľudia naučili používať napríklad aj vodné hodiny, ktoré využívali tiažovú energiu vody, presýpacie hodiny, a vrcholom umenia bolo zostrojenie hodiniek s mechanickým pohonom strojčeka v 14. storočí.

Základy hodinárstva, ktoré dal svetu Egypt, neskôr nasledovala aj Čína, Jemen, Francúzsko a samozrejme Švajčiarsko. Okolo roku 1510  sa podarilo v Norimbergu Peterovi Henleinovi zostrojiť prvé vreckové hodiny na svete. A aj keď je Slovensko malou krajinou, na jeho území sa už v 16. storočí tiež stretlo niekoľko desiatok skutočne výborných hodinárov so zvučným menom.

Tradiční hodinári v ohrození

Slovenským hodinárom neboli cudzie slnečné, presýpacie ani mechanické hodiny. Svet však už v 19. storočí spoznal továrne na výrobu hodín, tradičné hodinárske remeslo bolo teda ohrozené. Vplyvom tejto skutočnosti sa podarilo výrobcom dosiahnuť nielen nižšie ceny hodiniek, ale aj vyššiu presnosť a možnosť uspokojiť masový dopyt spoločnosti. V tom čase už bolo Švajčiarsko svetovo najvýznamnejšou hodinárskou veľmocou, pričom SWISS MADE produkty boli už vtedy znakom spoľahlivosti a kvality. Nezaostávalo však ani Rusko a USA, ktoré sa mohlo pochváliť produkciou v objeme 51 mil. kusov hodiniek a hodín ročne. Významnými producentmi bolo aj Japonsko a Nemecko.

Vreckové hodinky, pre ktoré sa rozšírilo aj pomenovanie norimberské vajce, mali veľký úspech. Súčiastky, ktoré v ňom boli použité sa stávali čoraz funkčnejšími, presnejšími a čo je najdôležitejšie, menšími. Menšími až natoľko, že sa zmestili do oveľa menších puzdier. Hodinky už bolo možné nájsť v podobe prsteňov, náramkov či príveskov na krk.

Dnes sú náramkové hodinky okrem módneho doplnku často aj symbolom bohatstva, moci či úspechu. Tie hodnotnejšie sa často stávajú dedičstvom pre ďalšie generácie, z ktorých dýcha história a tradícia. Ak ste aj vy vlastníkom hodiniek, možno ste sa už niekedy v minulosti museli obrátiť na hodinára kvôli výmene batérie alebo inému problému. Dvoch skvelých hodinárov máme po ruke aj my, a o tom, že patria k tým najlepším svedčí aj fakt, že sú hodinármi v jedinom autorizovanom servise na Slovensku pre obľúbené značky akými sú Festina, Candino, Jaguar, Oris či Frederique Constant. Ako vyzerá ich každodenná práca a v čom tkvie jej krása? Pozrite si galériu našich fotografií. Hodinár na nich vykonáva celkovú opravu hodiniek, pri ktorej prečistí súčiastky strojčeka a zabezpečí správny a presný chod. Po tomto servisnom úkone puzdro hodiniek uzavrie a vykoná tlakovú skúšku špeciálnym prístrojom, ktorý uvidíte aj v našej galérií nižšie. Tým bude vodotesnosť hodiniek naďalej zachovaná a majiteľ sa nemusí báť preniknutiu vlhkosti či vody. Takto pre vás pracujú naši hodinári 😊

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *