, , ,

BASELWORLD 2018 – 1. časť: SWISS MADE ORIS

Najväčšia, najprestížnejšia, najvýznamnejšia hodinárska a šperkárska výstava sveta. Spája dedičstvo, ktoré v sebe nesie hodinárske remeslo, umenie návrhárov, dizajnérov a šperkárov, technologické inovácie, svet biznismenov a novinky, senzácie a informácie. Minuloročný Baselworld sa nám zmestil do jedného článku. Ten tohtoročný sme rozdelili do dvoch. Aj to je jedným z dôkazov, že sme toho stihli, videli a zažili skutočne veľa a vy si jednoznačne zaslúžite to prežiť s nami.

Prvá časť blogového článku bude o SWISS MADE značke ORIS. Sme výhradným distribútorom tejto značky pre slovenský trh, a preto nás pochopiteľne zaujíma, čo je v jej „živote“ nové, čo plánuje na najbližšie obdobie, čím nás prekvapí či nadchne. ORIS si už na Slovensku našiel stovky verných a skalných fanúšikov, medzi ktorých sa určite radíme aj my. A to vôbec nie preto, lebo by sme z povinnosti fanúšikom byť mali.

Ak sa niekto rozhodne si dopriať SWISS MADE hodinky, vyberá dlho, vyberá poctivo, googli, zisťuje, a veľa číta. A presne tak to má byť. Zatiaľ aspoň v skratke – ORIS je značkou, ktorá sa pevne drží svojej idey. Idey tvoriť len hodinky s mechanickými strojčekmi, veriť v silu, hrdosť a dedičstvo značky, ktorá vznikla v roku 1904 a doteraz svoje pôvodné priestory v Holsteine vo Švajčiarsku neopustila. A ani sa nechystá.

Viera v označenie SWISS MADE a z neho vyplývajúci dôraz na kvalitu, ktorú je možné dosiahnuť len vysokými štandardmi, kontrolou v každom kroku, precíznosť na detaily v celom manufaktúrnom procese. ORIS je nezávislou značkou, ktorá má všetky rozhodnutia len vo svojich rukách. Nikomu a ničomu sa nepodriaďuje a neprispôsobuje. Tvorí produkty pre svojich zákazníkov. Vie čo chcú a potrebujú. A to je ich alfou aj omegou úspechu. A v neposlednom rade nikdy nezabúda na pokrok. Symbol červeného rotora, ktorý na hodinkách ORIS nájdete, je znakom High-Mech prístupu k hodinárstvu aj k hodinkám samotným. Vždy, keď symbol červeného rotora uvidíte, buďte si istí, že sa za ním vo vnútri skrýva úprimná snaha tvoriť cenovo dostupné hodinky zosobňujúce inováciu, funkčnosť a dizajnový pokrok, ktoré prinesie majiteľovi radosť mnoho mnoho rokov.

ORIS si však zaslúži oveľa viac priestoru, preto sa s ním ešte určite na našom blogu stretnete. Je o čom písať. Každá limitovaná edícia by si zaslúžila samostatný článok. S ľuďmi z ORIS-u sme strávili celý deň. Pripravili pre nás konferenciu a workshopy, dostali sme možnosť „pochytať“ si všetky novinky pre tento rok, pýtali sme sa. Boli sme priamo v rodisku ORIS-u, vo švajčiarskom Holsteine, rozprávali sme sa s hodinármi a hodinárkami, dizajnérmi, marketingovými špecialistami, výrobnými špecialistami. Skladali sme strojčeky, vyberali materiály remienkov a odtiene koží, pomáhali vymyslieť názvy limitovaných edícií a vzory gravírovania na viečka hodiniek. Úprimne, bolo to celé neskutočne fascinujúce. Vytvoriť dokonalý produkt od prvého ručného nákresu, cez výrobu všetkých dielov po kompletizáciu, až po jeho uvedenie do predajní je neľahká úloha.

Čo všetko nás teda tento rok z ORIS-u čaká? Po minulom mega úspechu bronzových hodiniek z limitovanej edície Carl Brashear, po ktorej sa len tak zaprášilo, príde pokračovanie. Unikátny model v chronografovom prevedení je inšpirovaný jednou z najinšpiratívnejších postáv 20. storočia, prvým afroamerickým potápačom U.S. Navy, ktorý sa svojej vášne nevzdal ani po amputácií nohy. Silný príbeh, silná myšlienka a nádherné hodinky. Hodinky budú disponovať 43,00 mm puzdrom z bronzu a samozrejme ich bude poháňať automatický strojček. Zafírové sklíčko, funkcia stopiek, rezerva chodu 48 hodín. A k tomu tmavomodrý číselník pripomínajúci chladné vody oceánu, ktorý je krásne zladený s bronzom v jeho prirodzenom odtieni na puzdre, lunete a tlačítkach, a hnedým koženým remienkom. Hodinky budú zákazníkovi uložené do luxusnej drevenej krabičky. Pre celý svet bude dostupných 2000 kusov z tohto modelu hodiniek, pričom na pultoch predajní ich nájdete pravdepodobne už počas mája.

Druhou limitovanou edíciou, ktorú nejde nespomenúť je kúsok s názvom Zdroj života (Source of life). Pánske hodinky ORIS z potápačskej kolekcie Aquis. Všimnite si odtieň modrozelenej farby číselníka. Viete čím bol inšpirovaný? Presne takú farbu má rieka Rýn. Voda znamená život, bez nej by tu nebolo nič. Tento krásny model hodiniek vzdáva hold práve zdroju všetkého živého, a najmä vode. V tomto prípade rieke Rýn. Tá tvaruje krajinu, spája všetko živé a udržuje vegetáciu. Ako sa správame my k nej, tak sa správa ona k nám. Limitovaná edícia v celkovom počte kusov 2343 by sa mala na pultoch predajní ocitnúť pravdepodobne už júli. A prečo práve 2343 kusov? Presne toľko meria vrch Lai da Tuma, spod ktorého vyviera Rýn.

V rámci potápačskej kolekcie Diving sa tento rok vrece s nádhernými limitkami fakt roztrhlo. Tretím modelom z limitovanej edície sú opäť pánske hodinky, konkrétne nesúce názov Clipperton Limited Edition. Clipperton je koralový atol neďaleko Mexica a hodinky z tejto limitovanej edície boli vytvorené na podporu ochrany tohto atola. Krásna farba číselníka bola inšpirované farbou vody, ktorá atol obkolesuje. Veľkosť puzdra je 43,50 mm a hodinky budú dostupné v oceľovým aj kaučukovým remienkom v celkovom počte kusov 2000. Skutočne krásny kúsok. Dostupnosť sa odhaduje na apríl/máj 2018.

Aby sme však nezostali len pod vodou, poďme trochu do vzduchu. Ďalším kúskom, ktorý je taktiež lukratívny aj obmedzeným počtom kusov, len 250 kusov pre celý svet, je letecký model z kolekcie Aviation, ktorý nesie názov Paradropper LT Staffel 7. Značka ORIS úzko a pravidelne spolupracuje so Swiss Air Force a práve z tejto krásnej spolupráce vzišiel aj tento pánsky model. Letecké hodinky sú vybavené funkciami pre správne načasovanie výsadkových misií a meranie dĺžky letu. Tomu je prispôsobené aj ultraľahké titánové čierne puzdro s povrchovou úpravou DLC a remienok v olivovej farbe v špeciálnom mimoriadne odolnom prevedení. Tento model bude dostupný pravdepodobne v máji.

O novinkách na tento rok by sme vedeli písať donekonečna. Nechceme vás však nudiť a preto nakoniec spomenieme už len jeden model, ktorý je skutočnou lahôdkou pre všetkých hodinárskych fajnšmekrov, zberateľov, milovníkov vintage a nadčasovej klasiky. Model ORIS Big Crown D.26 286 HB-RAG Limited Editon bol vyrobený v celkovom počte kusov 1931. Touto cestou ORIS vzdáva hold dvom ikonickým lietadlám – Big Crown a Dewoitine D.26. D.26 bol letún používaný švajčiarskymi leteckými silami v rokoch 1931 až 1948. Lietadlo D.26 285 HB-RAG sa zachoval, dodnes ho nájdeme v Hangári 31 a ešte stále lieta. Počet vyrobených kusov je obmedzený na 1931 kusov a každý predaný kus podporí prácu a fungovanie Hangáru 31. Na pultoch predajní sa objaví pravdepodobne v máji.

ORIS je našou srdcovkou. Presvedčili nás mimoriadne prísnymi kontrolami na všetkých stupňoch výroby a tomu zodpovedajúcou prvotriednou kvalitou, dizajnom, ktorý muži zbožňujú a dobre sa im nosí, funkciami, ktoré sú na profesionálnej úrovni, a myšlienkou a charizmou, ktorú v sebe každé jedny hodinky ORIS nesú. Prezrite si v našej galérií aj ostatné novinky, ktoré počas tohtoročného Baselworldu tento švajčiarsky hodinársky velikán predstavil. Stoja za to. A nebojte sa na ktorýkoľvek model, ktorý vám padne do oka, opýtať. Sme tu pre vás 😊 A my zatiaľ pre vás pripravíme pokračovanie blogového článku o tejto výstave a novinkách, ktoré treba vidieť 😊

 

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *