, , ,

Recenzia na hodinky mesiaca: ORIS Aquis Date

Dnes trochu na inú nôtu. Náš verný zákazník, pán Michal, sa s nami podelil o svoje dojmy z hodiniek prvotriednej švajčiarskej hodinárskej značky ORIS. Pred niekoľkými mesiacmi sa stal hrdým majiteľom nádherného modelu ORIS 73377304157-0782405PEB. Pokiaľ hovoríme o značke ORIS, línia tvorená potápačskými modelmi, línia DIVING, a najmä kolekcia AQUIS, je jednoznačne našou najpredávanejšou. Víťaznou voľbou mnohých našich zákazníkov, ale aj zákazníčok, sa stáva najmä kvôli vysokej kvalite akú vedia poskytnúť len Švajčiari, použitým materiálom, funkčnosti, a v neposlednom rade dômyselnému a prepracovanému dizajnu.

Michal nám poskytol kvalitnú objektívnu recenziu modelu, ktorý sám vlastní, testuje a používa. Možno aj vám jeho odborný pohľad a kritické oko pomôže s výberom tých vašich vysnívaných hodiniek značky ORIS. Za jeho autorský článok a fotografie mu ďakujeme.

…..

Hodinky by mali byť jediným šperkom muža. Preto výber správnych hodiniek vzhľadom na široké možnosti, ktoré dnes existujú, nie je jednoduchý.

Dovoľte mi dať Vám do pozornosti švajčiarske hodinky značky ORIS model Aquis Green. Výrobca hodiniek Aquis je spoločnosť ORIS SA zo Švajčiarska, ktorá bola založená pred viac ako storočím (1904), keď sa dvaja známi hodinári spojili a založili túto spoločnosť, ktorú nazvali podľa neďaleko tečúcej rieky. Spoločnosť ORIS ako jedna z mála spoločností je nezávislá a nepatrí do „hodinárskeho holdingu“ čo prináša isté výhody v tom, že hodinky od tejto spoločnosti sú ich vlastným výrobkom na základe vlastného dizajnu.

Ak nie ste práve zberateľom hodiniek a chcete vlastniť len jeden kvalitný kúsok, tak hodinky Aquis sú svojim dizajnom univerzálny doplnok pre každú príležitosť. Ideálne doplnia Váš outfit či už na formálnu príležitosť k Vášmu obleku alebo neformálnu k tričku a rifliam. Ak už vlastníte niekoľko hodiniek, tak Vaša kolekcia by mala jednoznačne obsahovať aj hodinky z kategórie „divers watch“, teda hodinky s potápačským dizajnom a funkciami, ktoré Aquis ponúkajú po vzore legendárnych hodiniek známej značky Rolex z edície Hulk.

Hodinky vlastním už istý čas a rád by som sa podelil s Vami s krátkym popisom a skúsenosťami. Aquis sú zabalené v decentnej krabičke s držiakom. Čo je ale zaujímavé, tak kúpou hodiniek získate aj aktuálny katalóg s celým portfóliom pre ďalšie inšpirácie a rovnako aj s pomerne hrubou knižkou (v českom jazyku), ktorá je bohatá na informácie ohľadne histórie značky a technických vychytávok, ktoré firma prináša. Čiže nekupujete si len hodinky samotné ale aj vedomosť, s ktorou budete môcť obohatiť svoje okolie, keď sa Vás budú pýtať na Vaše hodinky, a verte mi, že budú.

Aquis sú automatické švajčiarske hodinky z kategórie divers watch vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s úrovňou vodotesnosti do 300m. Rozmery sú 43,5 mm v priemere prstenca a hrúbka je 12,5 mm. Opatrené sú zafírovým sklíčkom s antireflexnou úpravou na prednej a aj zadnej strane puzdra. Remienok je rovnako oceľový s motýlikovým mechanizmom zapínania s možnosťou rýchleho rozšírenia, pokiaľ hodinky potrebujete zapnúť na neoprénový oblek. Jednotlivé dieliky remienka si ľahko upravíte nakoľko jednotlivé segmenty nie sú pospájane hodinárskymi kolíčkami ale kolíčkami so závitom, rovnako je možné urobiť jemné korekcie priamo na spone remienka pre dosiahnutie maximálneho komfortu a nastavenia tej správnej dĺžky remienka. Samotný remienok je dizajnérskym kúskom vyrobeným z ocele s dvojakou povrchovou úpravou. Stredové časti sú z brúsenej a vonkajšie z leštenej ocele.

                      

Na zadnej strane hodiniek je sklíčko, ktoré dáva možnosť nahliadnuť do srdca hodiniek, kde tlčie 26-kameňový strojček firmy ORIS kalibru 733 s kmitočtom 28 800 za hodinu. Moje hodinky nadbiehajú +2 sekundy za deň čo je vzhľadom na mechanické hodinky v tejto cenovej kategórii vynikajúci výsledok. Keďže sa jedná o mechanické hodinky tak ich chod zabezpečuje rotor, ktorý pri bežnom nosení hodinky automaticky naťahuje. Spoločnosť ORIS sa venuje výlučne výrobe mechanických hodiniek a ich ikonický červený rotor si dali registrovať pod ochrannú známku. Hodinky je samozrejme možné natiahnuť aj korunkou, ktorá je „obrendovaná“ názvom výrobcu. Hodinky pri plnom natiahnutí majú 48 hodinovú kapacitu chodu bez ďalšej potreby naťahovania, nemusíte sa preto báť a pokojne odložte hodinky na nočný stolík, ráno Vám budú spoľahlivo ukazovať presný čas.

Hodinky majú dátumovník na pozícii šiestej hodiny, ktorý je dobre čitateľný. Na vrchnej časti puzdra majú pohyblivý keramický rám, ktorý má 120 pozícií a je možné s ním otáčať z bezpečnostných dôvodov len proti smere ručičiek na hodinkách. Pre potápačov slúži ako pomôcka, podľa ktorej zistia ako dlho trvá ich ponor, aby si vedeli správne rozvrhnúť zostávajúci vzduch vo fľaši. Nakoľko ja nie som potápač, tak funkciu prstenca používam napríklad, keď s kamarátmi varíme guláš, aby som vedel ako dlho už dusím mäso 🙂 Prstenec ma dobrú a presnú odozvu a jeho vrúbkovanie po obvode uľahčuje manipuláciu v rukaviciach či už potápačkách alebo iných.

Celkový vzhľad hodiniek určuje ciferník, ktorý je v tomto prípade veľmi vkusný s retro nádychom a jasnými proporciami a kontúrami čo zabezpečuje rýchlu a dobrú čitateľnosť. Ručičky a markery sú iluminačné a v tme ľahko určíte koľko je hodín. Čo sa však veľmi ťažko dá zachytiť na fotografiách je prekrásny podklad ciferníku, ktorý pri priamom slnečnom svetle vytvára zaujímavé odlesky, no na druhej strane napríklad pri obchodných stretnutiach v interiéri zbytočne nepúta pozornosť a je príjemne decentný.

Aquisy sú remeselne spracované, jednotlivé diely aj pri blízkom pohľade krásne doliehajú a lícujú. Sú dostatočne robustné, aby ste cítili, že ich máte na ruke, ale svojou váhou Vás v žiadnom smere neobmedzujú.

ORIS Aquis Vás budú reprezentovať kamkoľvek sa s nimi vyberiete, rozhodne im venujte pozornosť, ak zvažujete nákup hodiniek. Hodinky od tohto výrobcu mal aj Keanu Reeves vo filme Constantine, no a keď sú dobré pre neho, tak aj ja si vystačím.

Michal

3 odpovedí
  1. Vlastimil
    Vlastimil says:

    Dobrý deň prajem, hodinky sú už veľmi dlho mojím hlavným koníčkom a rád spoznávam všetko, čo sa hodiniek týka. Ak môžem, rád by som len upresnil pôvodnú hlavnú funkciu otáčacej lunety proti smeru chodu ručičiek a to je pomalý výnor z hlbokej vody a dekompresii, aby nedošlo k poškodeniu, resp. roztrhaniu vzduchových komôr v pľúcach (keďže stúpaním k hladine sa kyslík rozpína).
    S pozdravom Vlasto

    Odpovedať
    • Michal
      Michal says:

      Zdravim Vlasto,
      nie nie, hlavnou funkciou lunety je pocitanie piv predsa… za kazde pivo – 5min dole. A rano potom clovek spolahlivo vie kolko toho vypil 😉
      Inac Aquisy chvalim a recenziu tiez 🙂
      Miso

      Odpovedať

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *