Ako využívať chronograf na hodinkách

festina hodinky s chronografom

Kúpili ste si nové hodinky alebo ste nejaké dostali do daru? Určite sa neviete vynadívať na to obdivuhodné spracovanie remienka, štýlový číselník a prepracované detaily. Hodinky často okrem praktickej, základnej funkcie merania času slúžia aj ako módny doplnok. Ak majú však vaše hodinky aj funkciu chronografu, s ktorým sa v súčasnosti stretávame nielen na pánskych hodinkách, ale už aj na tých dámskych, športových či elegantných, je dobré vedieť, na čo všetko nám môže poslúžiť. Súčasný trend robustnejších hodiniek s väčším priemerom teda zapríčiňuje, že sa aj dámy často pri kúpe rozhodnú pre hodinky s funkciou chronografu. Je teda možné povedať, že funkcia chronografu na hodinkách významne umocňuje športový dizajn, na druhej strane však dizajnéri v súčasnosti správnou kombináciou použitých materiálov a farieb dokážu zákazníkovi ponúknuť vyslovene estetický, elegantný kúsok vhodný k obleku či ku kostýmu. Často práve použitie jemného číselníka, decentných farieb, tenkých ručičiek aj puzdra poskytuje majiteľovi týchto hodiniek možnosť ich využitia v rámci širokého spektra príležitostí.

Čo je chronograf?

hodinky - chronograf

 

Definície hovoria o chronografe ako o prístroji na zaznamenávanie presných časových údajov. Chronograf teda nájdeme na náramkových alebo vreckových hodinkách, ktoré disponujú centrálnou sekundovou ručičkou, pričom tieto hodinky spĺňajú aj funkciu stopiek. Dané hodinky majú spravidla dva číselníky – jeden meria a zobrazuje aktuálny čas, a druhá meracia sústava meria jeho kratšie časové úseky. A práve tu sa väčšina z nás zamyslí – načo nám je na hodinkách toľko ručičiek a menších číselníkov? Nie je to iba zbytočná dizajnová záležitosť, pokiaľ nám stačí iba vedieť, koľko je presne hodín?

Ovládajte svoj čas

festina chronograf

Chronografy na hodinkách spúšťate do pohybu stlačením tlačidla na boku hodiniek. Tri (niekedy aj dva) menšie číselníky začnú stopovať čas závisle od seba a zastavia sa až opätovným potlačením tlačidla. Jeden ukazuje pohyb jednej sekundy, druhý meria minúty a tretí plynutie hodín. Pokiaľ je to možné, neodporúča sa mať chronograf spustený stále, zaťažoval by sa tým systém hodiniek, a výrazne by sa skracovala životnosť batérie v hodinkách. Využíva sa najčastejšie iba v prípadoch potreby na meranie určitých časových úsekov. Stlačením horného tlačidla nad korunkou sa meranie času spúšťa a zastavuje, a dolným sa väčšinou resetuje. Je to výborná, veľmi užitočná funkcia, pokiaľ si chcete zaznamenávať niekoľko časových údajov po sebe, napríklad chcete stopovať čas pri športe, rôznych súťažiach, ale napríklad aj pri búrkach.

Dámske aj pánske hodinky s chronografom sú stále obľúbenejšie nielen pre svoje funkcie, ale aj pre luxusný vzhľad. Správnou kombináciou farieb výrobcovia hodiniek dokážu vytvoriť kúsky vhodné na voľnočasové aktivity, ale aj na pracovné stretnutia či rôzne spoločenské udalosti. V súčasnosti je možné si vybrať medzi nenápadným farebným prevedením chronografu, či sa naopak rozhodnúť pre výraznejší, ktorý je ozdobený kamienkami, upúta pozornosť a nepôsobí obyčajne. Ak sa medzi toľkými ručičkami a číselníkmi začnete strácať, stále budete mať na ruke štýlový módny doplnok, ktorý vám bude môcť závidieť každý milovník kvalitných doplnkov.

 

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

4 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *