,

Ako správne nastaviť hodinky? – 1. časť

Tak ako napreduje svet výpočtovej techniky a digitálnych technológií, a neustále sú zákazníkom prinášané nové trendy a inovácie, ktoré im uľahčujú v mnohých smeroch život, tak sa výrobcovia hodiniek a ich dizajnéri snažia prinášať nový svieži vietor aj do sveta hodiniek.

Hodinky sú skutočne osobnou záležitosťou, a keďže si nové kúsky nekupujeme často, vždy si dáme záležať, aby nám svojim dizajnom, použitými materiálmi, veľkosťou a predovšetkým funkciami dokonale sadli. Či už ste si tento doplnok k outfitu dopriali sami, alebo vám hodinky daroval váš blízky, je dobré vedieť ako jednotlivé funkcie používať a správne nastaviť. Ako teda používať stopky či tachymeter, a ako správne nastaviť dátum, deň v týždni alebo mesiac? Poradíme vám.

obrazok z návodu na hodinky_upravene

Analógové alebo multifunkčné?

f16976_1Analógové hodinky, teda také, ktorých jedinou funkciou je ukazovanie času, nastavíme veľmi jednoducho pomocou korunky, kolieska na pravej strane puzdra hodiniek. Korunku je možné vytiahnuť do dvoch pozícií, do prvej a do druhej. Aktuálny čas na hodinkách nastavíme povytiahnutím korunky do druhej pozície (pozície B) a otáčaním v smere hodinových ručičiek až na požadovaný čas. Po nastavení času zatlačte korunku späť do základnej pozície.

Pokiaľ sú vaše hodinky vybavené aj ukazovateľom dátumu, dôležité je pri nastavovaní času točiť korunkou až do momentu pretočenia dátumu na ďalší deň. Týmto spôsobom zistíte kedy je na vašich hodinkách zobrazený dopoludňajší a popoludňajší čas, aby sa dátum pretáčal v správny čas, vždy o polnoci. Správny dátum nastavíte povytiahnutím korunky do prvej pozície (pozície A) a točením korunky. Dátum na hodinkách sa bude posúvať a po nastavení dátumu zatlačte korunku späť do základnej pozície. Dátumovník môžete na číselníku nájsť buď vo forme okienka alebo ako malý subčíselník so stupnicou od 1 do 31.

Multifunkčné hodinky sa vyznačujú tým, že okrem základnej funkcie ukazovania času a dátumovníka, poskytujú majiteľovi aj funkciu ukazovateľa dňa v týždni, mesiaca v roku alebo doobedia a poobedia, resp. AM/PM. Poďme si teda tieto funkcie nastaviť.

Deň v týždni, mesiac v roku a ukazovateľ AM/PM

f16717_1Nastavenie dňa v týždni vykonávame tiež pomocou korunky. Deň v týždni je väčšinou tiež na číselníku zobrazený v malom subčíselníku umiestnenom dole v strede alebo po stranách, pri niektorých modeloch môže ísť o okienko, v ktorom sa nachádza skratka konkrétneho dňa v týždni (z anglického jazyka: Monday/Pondelok – MON, Tuesday/Utorok – TUE, Wednesday/Streda – WED, Thursday/Štvrtok – THU, Friday/Piatok – FRI, Saturday/Sobota – SAT, Sunday/Nedeľa – SUN). Tento ukazovateľ nastavíme pretáčaním času, pričom deň v týždni sa zmení vždy o polnoci. Čas teda posúvame dovtedy, kým sa nám nezobrazuje správny deň v týždni, a následne nastavíme správny aktuálny čas. Opäť je potrebné si dať pozor na dopoludnie a popoludnie. Deň v týždni sa musí zmeniť vždy o polnoci, rovnako ako dátum. Pokiaľ sa vám stáva, že dátum a deň v týždni sa vám mení vždy napoludnie, teda o 12-tej hodine, je na hodinkách potrebné povytiahnuť korunku do druhej pozície (pozícia B) a zmeniť čas na hodinkách o 12 hodín dopredu. Vtedy bude režim dopoludnia a popoludnia nastavený správne a ukazovateľ dátumu a dňa v týždni sa bude meniť vždy o polnoci. Pokiaľ sa na číselníku vašich hodiniek nachádza malý subčíselník, ktorý zobrazuje stupnicu od 0 do 24, ide o ukazovateľ AM/PM, teda dopoludnia a popoludnia.

f16994_3Sú vaše hodinky vybavené aj funkciou ukazovateľa mesiaca v roku? Na číselníku túto funkciu nájdete väčšinou vo forme okienka, v ktorom sú skratky konkrétnych mesiacov. Na nastavenie mesiaca v roku už korunku nebudete potrebovať. Hodinky s touto funkciou sú vybavené pridaných tlačítkom, ktoré sa nachádza nad korunkou vpravo hore. Každé stlačenie posunie mesiac v okienku o jeden dopredu. Pokiaľ tam nenájdete tlačítko, určite sa tam bude nachádzať aspoň zapustené tlačítko, ktorého postupným zatlačaním dátum nastavíte. Na záver ešte jedno malé upozornenie. Dátum ani iné ukazovateľa nenastavujte v čase medzi 21,00 – 5,00 hod. Môže to spôsobiť poškodenie strojčeka v hodinkách, ktoré by už následne nefungovali správne.

V druhej časti nášho článku vám poradíme napríklad aj ako nastaviť duálny čas na hodinkách, ako používať chronograf (stopky) a ako ho vynulovať, čo je tachymeter (funkcia merania rýchlosti) a ako s ním pracovať, a poskytneme vám mnoho ďalších rád, aby ste mali z vašich hodiniek čo najväčšiu radosť a využili všetko, čo vám svojimi funkciami ponúkajú.

Čítali ste už náš článok o tom Ako zachovať vodotesnosť hodiniek? Dozviete sa v ňom viac o manipulácii s vodotesnými hodinkami, o tom, prečo je korunka riziková, aj o tom, prečo autorizovaný servis vykonáva tlakovú skúšku a skúšku vodotesnosti.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *