Ako zachovať vodotesnosť hodiniek

vodeodolnost hodiniek

Vodotesnosť patrí medzi základnú vlastnosť hodiniek. Nie každé sa ňou vyznačujú, avšak výrobcovia kvalitných hodiniek renomovaných značiek sa v súčasnosti snažia ponúkať svojim zákazníkom práve také, do ktorých vlhkosť neprenikne. Majitelia hodiniek si však musia uvedomiť, že vodotesnosť nie je vlastnosť, ktorá je trvalá a rokmi používania hodiniek sa nemení. Na jej zachovanie je nevyhnutné dbať o správnu manipuláciu s hodinkami, nezabúdať na starostlivosť o ne a podrobovať ich aj príslušným skúškam, ktoré zhodnotia mieru ich vodotesnosti.

Na začiatok si upresníme, čo vodotesnosť znamená. Ide o schopnosť hodiniek neprepúšťať vodu pod ich vodotesnost hodiniek
puzdro
. Žiaľ, žiadne hodinky, ani tie určené na potápanie, negarantujú majiteľovi stopercentnú vodotesnosť za akýchkoľvek podmienok. Rozhodujúce je najmä nepoškodené puzdro, kvalita tesniacich prvkov a dodržiavanie základných zásad správneho používania hodiniek. Preto sa dnes už od pojmu vodotesnosť v hodinárskom svete upúšťa a nahrádza ho pojem vodeodolnosť (z anglického „water resistant“).

Vodotesnosť či vodeodolnosť hodiniek je podmienená najmä tlakom vody, ktorý ovplyvňuje schopnosť vlhkosti prenikať pod tesnenia hodiniek. Preto miera vodotesnosti súvisí práve s touto podmienku. Vodotesnosť sa označuje buď výškou vodného stĺpca v metroch (teda 30m, 50m, 100m,…) a v stopách (100ft, 160ft, 300ft,…), alebo v jednotkách tlaku ATM či v počte barov.

Riziková je korunka

Z hľadiska vodotesnosti je najdôležitejším prvkom hodiniek korunka, ktorá je mobilná. Po jej vysunutí sa vodotesnosť narúša a po vrátení do pôvodnej polohy by sa mala opäť obnoviť. Keďže s povytiahnutou korunkou hodinky strácajú vodotesnosť, nemalo by sa s ňou manipulovať pod vodou. Pred ponorením si vždy skontrolujte, že je korunka zasunutá a dobre zatlačená, inak môže dôjsť k preniknutiu vlhkosti do vnútra hodiniek, korodovaniu niektorých súčastí hodiniek, napríklad batérie, strojčeka a podobne.

S hodinkami sa vyhýbajte príliš horúcej alebo príliš studenej vode, či striedaniu teplôt

Pre bežné vodotesné hodinky nie je vhodné prudké striedanie extrémnych teplôt ovzdušia či vody, a taktiež ich funkčnosť môže narušiť aj príliš teplá alebo naopak, príliš studená voda. V extrémnejších teplotách dochádza vplyvom tepelnej rozťažnosti k veľkostným zmenám tesniacich krúžkov, a preto môže byť vodotesnosť narušená. Preto sa vyhnite napríklad skoku do ľadovej vody po použití sauny a podobne.

Vodotesnosť musí byť skúšaná

Tesniace prvky hodiniek sa narušia aj po každom otvorení puzdra hodiniek. Preto po servisnom úkone akým je napríklad výmena batérie musí byť prevedená aj tlaková skúška a skúška vodotesnosti, ktorou by mala byť zakončená každá profesionálna oprava. Vodotesnosť hodiniek sa testuje v špeciálnych prístrojoch.

Skúšky vodotesnosti by mali hodinky absolvovať nielen po každom zásahu do puzdra, ale aj preventívne, každých 18 – 24 mesiacov. Tak získate garanciu, že po prípadnom ponorení hodiniek do vody sa váš klenot nepokazí.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *