,

Zmagnetizovanie hodiniek

Na začiatok je dobré si povedať, čo vlastne zmagnetizovanie hodiniek znamená, prečo a ako k nemu dochádza, ako sa prejavuje a akým spôsobom sa mu dá vyhnúť. Kúpa hodiniek je niečo, čo zvažujeme dlhší čas, starostlivo vyberáme kúsok, ktorý dokonale splní naše očakávania, svojimi funkciami nám zjednoduší život a v neposlednom rade nám štýlovo doplní náš outfit. Správnou starostlivosťou o hodinky sa snažíme dosiahnuť ich čo možno najdlhšiu životnosť, znížiť opotrebenie materiálov či zabrániť škrabancom. Čo ak nám však zrazu zastavili, neukazujú presný čas, meškajú alebo naopak nadbiehajú? Jednou z príčin môže byť aj zmagnetizovanie hodiniek.

Či už hovoríme o quartzových hodinkách alebo tých s mechanickým strojčekom, vo všeobecnosti platí, že pôsobenie magnetického poľa je postrachom. Dopad má najmä na vlásky zotrvačiek, teda na pružiny mechanických hodiniek. Ako je však možné, že sa tieto súčasti strojčeka zmagnetizujú, keď sú vyrobené z antimagnetických zliatin akými sú Nivarox či Glucydur? Najmä silné magnetické polia s vyššou intenzitou môžu zapríčiniť, že ich pôsobenie bude mať vplyv na nezvyčajné správanie vlásku. Hovoríme napríklad o zariadeniach akými sú počítače, mobilné telefóny, reproduktory, fény na vlasy, vysávače, mikrovlnky alebo iné, ktoré fungujú pomocou neodymových magnetov. V najhoršom prípade môže dôjsť až k prekríženiu závitov a strojček sa úplne zastaví. Najčastejším prejavom zmagnetizovania hodiniek sú však rôzne zmeny v presnosti chodu.

Kedy hovoríme o antimagnetických hodinkách?

Aby sme pochopili magnetizmus a jeho prípadný dopad na náramkové hodinky musíme spomenúť najmä tri ukazovatele. Základný Gauss (G),ale aj nemenej dôležitý ampér na meter (A/m, Am-1) a Tesla (T). Práve hodnota nameraných Gaussov je často dôkazom doloženým od výrobcu, že konkrétny model hodiniek môžeme označiť za antimagnetický. Na základe vyhlásenia Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu a jej normy ISO 764:2002 definujúcej magnetické odolné hodinky (Horology – Magnetic resistant watches), za antimagnetické považujeme tie, ktoré pri simulácií magnetického poľa o sile 4800 A/m nevykazujú odchýlku väčšiu ako 30 sekúnd za deň. Test trvá 3 minúty a hodinky sa testujú v troch osiach pôsobenia. Norma sa samozrejme týka skôr mechanických hodiniek (automatických aj tých s ručným náťahom), zmagnetizovanie sa však môže dotknúť samozrejme aj hodiniek quartzových. Tie sa môžu vplyvom silného magnetického poľa zastaviť. Vzhľadom k skutočnosti, že majú externý zdroj napájania teda batériu, je však pravdepodobné, že budú znova rozbehnuté.

Ako hodinky ochrániť pred zmagnetizovaním?

O to sa snažia už výrobcovia vo výrobe vytvorením Faradayovej klietky priamo vo vnútri puzdra hodiniek. Ide vlastne o priestor, ktorý je chránený voči účinkom akýchkoľvek vonkajších elektrických, elektrostatických a elektromagnetických polí. Výrobcovia to dosiahnu tak, že jednotlivé súčasti strojčeka umiestnia do obalu z mäkkého železa. Aj vy však môžete eliminovať riziko zmagnetizovania hodiniek. Základom je vyhnúť sa ich kontaktu so zariadeniami, ktoré magnetické pole vyžarujú.

Domnievate sa, že zvláštne fungovanie vašich hodiniek môže byť spôsobené magnetizáciou? Určite sa obráťte na hodinára, napríklad aj na toho z nášho autorizovaného servisu Zvedavci si však môžu stiahnuť aj niektorú z množstva na to určených aplikácií do svojho smartfónu, napríklad Watch Magnetism (pre zariadenie s operačným systémom iOS), pridržať hodinky pri senzore magnetometra a počkať si na výsledok. Určite nám dajte vedieť ako vaše merania dopadli 🙂 Už čoskoro máme pre vás pripravené ďalšie zaujímavé technické články. Zatiaľ si prečítajte napríklad niekoľko užitočných rád, ako nenaletieť neautorizovaným predajcom na internete. Sledujte pravidelne náš blog a dozviete sa viac.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *