, ,

Označenie SWISS MADE nie je len obyčajný nápis

To, aký je rozdiel medzi quartzovými hodinkami a tými s mechanickým strojčekom už určite čitatelia nášho blogu minimálne tušia. Zhotoviť hodinky s mechanickým strojčekom nie je vôbec jednoduchá záležitosť, preto si za kúsky fungujúce bez akejkoľvek baterky nechá výrobca patrične zaplatiť. Krajinou, ktorá je vo výrobe kvalitných hodiniek na prvom mieste, je určite Švajčiarsko. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že niečo funguje „ako švajčiarske hodinky“. Švajčiarsko sa v hodinárskom priemysle pýši bohatou históriou a tradíciou, a výrobky tých najšpičkovejších hodinárov na svete sú synonymom tej najvyššej kvality.

Dbajte o pôvod vašich hodiniek

Švajčiari sú si pôvodu a kvality svojich hodiniek vedomí a dbajú o to, aby ich povesť zostala aj naďalej neotrasiteľná. Starostlivo si vyberajú, ktoré krajiny ich produkty budú dovážať a predávať, pričom dbajú aj o dodržiavanie doporučených cien, vysoké štandardy predajní, vyškolenie personálu a kvalitný záručný a pozáručný servis. To všetko zaisťuje, aby dlhodobo rešpektované označenie kvality a pôvodu SWISS MADE nestrácalo u širokej verejnosti na lukrativite. Prieskumy švajčiarskej Nadácie vysokého hodinárstva (Fondation de la Haute Horlogerie) tvrdia, že ročne sa na trh dostane viac ako 40 miliónov falošných švajčiarskych hodiniek. Ide o závratné číslo, ktoré nielenže poškodzuje dobré meno výrobcu a celého hodinárskeho priemyslu, ale tiež samotného spotrebiteľa. Ten je síce pri kúpe potešený nižšou cenou, po krátkej dobe je však sklamaný, keď mu v hodinárstve oznámia, že jeho vytúžené hodinky sú len nekvalitným fejkom. S pirátstvom a falšovaním bojujú mnohé právne predpisy, zákony, medzinárodné zmluvy, dohody a organizácie. Okrem iného napríklad Svetová obchodná organizácia (WTO) a Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO).

SWISS MADE nie je len obyčajných 9 písmen

Najmä pri hodinkách vyšších kategórií sa stretávame s pojmom SWISS MADE. Ide o známku označujúcu kvalitu produktu, ktorý musí spĺňať prísne kvalitatívne pravidlá a podmienky. Označenie SWISS MADE sa používa približne od 19. storočia. Účelom bola najmä snaha poctivých hodinárov odlíšiť sa od tých menej kvalitných. V súčasnosti sa podmienky na získanie tohto označenia neustále sprísňujú. Môžu ho získať len výrobcovia, ktorých hodinky sú zložené priamo vo Švajčiarsku zo súčiastok, z ktorých minimálne 50% pochádza tiež z tejto krajiny. Výstupná kontrola sa taktiež uskutočňuje na území Švajčiarska, pričom ňou žiadny nekvalitný produkt určite len tak ľahko neprejde.

Spočiatku bolo toto označenie spájané výlučne s mechanickými hodinkami, od roku 1969 príchodom Seiko Astron ho už môžu získať aj batériou poháňané hodinky. O 9 rokov neskôr boli už quartzové hodinky natoľko populárne, že významne ohrozovali kúsky s mechanickými strojčekmi. Niekoľko švajčiarskych výrobcov to v tej dobe položilo na kolená a ich činnosť ukončil až bankrot. V tomto prípade je možné hovoriť o jednej z najväčších hodinárskych „katastrof“, baterky v hodinkách znamenali pre hodinárske remeslo doslova krízu. Tradičné mechanické hodinky však zachránila najmä firemná politika a stratégia spoločnosti SWATCH, v ktorej bolo, a dodnes je, zlúčených niekoľko hodinárskych firiem. Na trh prišli s myšlienkou, že aj kvalitné švajčiarske hodinky môžu byť dostupné širokým masám. Ponúkli trhu lacnejšiu a jednoduchšiu verziu mechanických hodiniek a tým svet tradičného hodinárstva zachránili. Dnes sa mechanickým hodinkám darí ako nikdy predtým.

Kúsky, ktoré stoja za zmienku

Ktoré hodinky patria k tým luxusným, no napriek vysokej kvalite a dlhoročnej tradícií vás nezruinujú? Pozrime sa na niekoľko výnimočných, no pritom dostupných SWISS MADE kúskov:

Hodinky s týmto znakom kvality nemusia vždy stáť celý majetok. Na puzdrách hodiniek značky Candino nájdete označenie SWISS MADE, no napriek tomu ponúka kvalitné dámske a pánske hodinky za dostupné ceny. Tieto sú dokonca z titánu, takže sú ultraľahké a číselník je chránený zafírovým sklíčkom, ktoré poškriabete len veľmi ťažko. Okrem chronografu je plusom aj veľký dátumovník. Model je dostupný v štyroch farbách číselníka a v troch veľkostiach puzdra, takže si vyberú aj dámy, a súčasne budú s partnermi dokonale zladené.

Značka Candino má okrem športovým hodiniek v ponuke aj atraktívne elegantné dámske hodinky, ktoré vám okrem ukazovania presného času dokážu nahradiť aj šperk. Sú plné kamienkov, číselníky z perlete nie sú nikdy nudné a dokonalý dizajn je doplnený znakom kvality SWISS MADE. Švajčiarsky strojček a zafírové sklíčko sú pri produktoch tejto značky štandardom. Ak nechcete nič klasické, stavte na hranaté hodinky. Nemá ich každý, sú nadčasové a využijete ich určite v práci aj vo voľnom čase.

Značka JAGUAR, ktorá tiež patrí do svetoznámej FESTINA GROUP, je na vrchole značiek, ktoré táto spoločnosť ponúka. Pre pánov si dizajnéri pravidelne pripravia novinky v podobe masívnych športových chronografov, doplnených o kaučukový remienok. Tento kúsok je z kolekcie Special Edition a oceľ na lunete a puzdre chráni PVD povrchová úprava. Nepoškriabateľné zafírové sklíčko mu tiež na hodnote značne pridáva. Tu však už nejde len tak o hocijaký strojček. Ronda vyrába strojčeky len tým najlepším výrobcom.

JAGUAR si aj pre dámy pripraví vždy niečo špeciálne. Okrem kolekcie Clair de Lune, ktorá je inšpirovaná nočnou oblohou, a kolekcie Prêt a Porter kde kombinuje minimalizmus s chladnou oceľou, tentokrát ženskú dušu rozžiaria trblietavé kamienky, ktoré nájdete na indexoch, lunete aj náramku hodiniek. Žena dokáže oceniť kvalitu minimálne tak ako muž, preto dizajnéri dopriali aj dámskym modelom švajčiarsky strojček a sklíčko zo zafíru. Perleťový číselník je dostupný aj v antracitovej farbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okrem značiek Candino a Jaguar, ktoré môžeme zaradiť do tej nižšej kategórie švajčiarskych hodiniek sú na trhu dostupné aj tie, ktoré sú často označované ako luxusné hodinky. Svojmu majiteľovi poskytujú technickú dokonalosť vo forme mechanického automatického strojčeka a často ide o hodinky z limitovaných edícií, takže žiadna masová výroba. Medzi inými sú to napríklad značky Alpina, Frédérique Constant alebo ORIS.

Značka Alpina je známa obľubou v prinášaní inovácií. Už od roku 1883 ju charakterizoval inovatívny spôsob práce a vysoké kvalitatívne kritériá. Produkujú antimagnetické hodinky, so značnou vodotesnosťou a nárazuvzdornosťou. Ide teda o hodinky aj do extrémnych outdoorových podmienok. Model Alpiner však využijete aj počas bežných dní a nezľakne sa ani prísnejšieho dress codu. Samozrejmosťou je prvotriedny švajčiarsky strojček, zafírové sklíčko a kožený remienok, ktorý dokonale sadne na každé zápästie.

Spoločnosť Frédérique Constant je súčasťou hodinárskeho sveta už od roku 1904. Tvoria hodinky s klasickým dizajnom doplneným o súčasné trendy. Okrem iného sa môžu pochváliť aj prvými horologickými inteligentnými hodinkami na svete, ktoré vám budú počítať počet krokov a sledovať spánkové cykly, nenájdete na nich však žiadny displej. Okrem storočnej tradície cítiť z každého kúska hodiniek najmä precíznosť vyhotovenia, švajčiarsku bezchybnosť, presnosť a spoľahlivosť. Módne výstrelky by ste v ponuke tejto značky hľadali len márne. Tieto hodinky nie sú bežným doplnkom, sú dedičstvom pre ďalšie generácie.

 

ORIS je vo svojej cenovej triede jednoznačným lídrom. V ich ponuke nenájdete žiadne quartzové hodinky, špecializujú sa len na automatické strojčeky, ktoré sú často ich vlastným dielom. Charakterizuje ich tradičný symbol červeného rotora. ORIS je úzko spojený so svetom F1, a to najmä vďaka dlhodobému partnerstvu so stajňou Williams. Práve z rovnomennej kolekcie pochádza aj tento model. Ich špecialitou sú aj hodinky pre profesionálnych letcov alebo potápačov. Pre Orisy sa v minulosti rozhodli Bob Dylan, Louis Armstrong či Oscar Peterson.

Výnimočná, jedinečná, luxusná značka Perrelet patrí k tým najšpičkovejším. Jej otcom je Abraham-Louis Perrelet, ktorý stál za jej zrodom už v roku 1777. Práve on vynašiel mechanický strojček so samonaťahovacím mechanizmom. Jeho zásady sa dodnes používajú vo všetkých automatických hodinkách na svete. Hodinky tejto značky možno označiť za skutočné skvosty hodinárskeho remesla. My sme pre vás vybrali model First Class. Na všetky modely značky Perrelet našim zákazníkom poskytujeme predĺženú 3 ročnú záruku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okrem označenia SWISS MADE sa môžeme stretnúť aj s pojmom ŽENEVSKÁ PEČAŤ (Poinçon de Genève). Ten však nájdeme len pri tých najluxusnejších švajčiarskych manufaktúrach, vzhľadom na vysokú náročnosť dizajnového spracovania, technologických postupov, precíznosť kompletizácie hodiniek a podobne.

SWISS MADE nie je len nápis. Ak uvidíte označenie SWISS MADE na čokoláde, syre či víne napovedá to o vysokej kvalite produktu. Pri švajčiarskych hodinkách ide o znak dokonalého technického spracovania a práce špičkového hodinára, ktorý mal váš „módny“ doplnkom v rukách mnoho hodín a dbal o to, aby vám hodinky spoľahlivo slúžili a boli pre vás znakom vycibreného vkusu, sociálneho statusu a postavenia a tej najlepšej kvality. V hodinkách vám odovzdáva kus svojej duše, vášne, umenia, času a najmä dedičstva svojho otca či starého otca. To vám žiadna čínska napodobenina nikdy nedá.

Ak by ste sa radi dozvedeli aj niečo viac o tom, prečo si za luxus toľko priplácame prečítajte si aj náš predchádzajúci článok. Krátke videá vám priblížia prácu samotných hodinárov, no v neposlednom rade aj dizajnérov, ktorí musia kolieska aj skrutky v hodinkách poznať rovnako dokonale.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *