Prečo si za luxus toľko priplácame

Čo považujete za luxus? Mať vlastnú jachtu a obrovskú vilu, trikrát ročne navštevovať exotické destinácie, nosiť hriešne drahé oblečenie a doplnky alebo disponovať miliónmi na účte? Alebo pre vás luxus znamená skôr voľný čas strávený s rodinou a priateľmi, možnosť venovať sa svojim koníčkom, dopriať si dlhý spánok či prechádzku v lese? Vo všeobecnosti za luxus považujeme nadštandard v kvalite či v cene, prepych a bohatstvo. Čo však robí luxusné predmety luxusnými? V čom je ich pridaná hodnota? Prečo sme ochotní do nich investovať viac peňazí?

Luxus je pre nás synonymom prosperity, úspechu a vysokého komfortu. Drahé oblečenie a doplnky sú znakom vyššej kvality, dizajnérskych inovácií a rokmi overenej značky. V ponuke internetového obchodu www.ichrono.sk nájdete dámske, pánske a detské hodinky rôznych cenových kategórií. Nakoľko je rozdiel v cene pomerne vysoký, radi by sme vám dnes ukázali, v čom je hodnota luxusných hodiniek.

 Keď niečo šľape ako švajčiarske hodinky

Označenie SWISS MADE si musia hodinky zaslúžiť. Ide o skutočne prísne kritériá. Musia obsahovať švajčiarsky strojček, ktorý musí byť zhotovený na území Švajčiarska a hodinky musia tiež prejsť kontrolou na území tejto krajiny. Keď už sa však hrdia týmto nápisom, môžete sa spoľahnúť, že ide o skutočnú kvalitu. Zoberme si napríklad tieto pánske hodinky Frederique Constant. S ich ceny sa vám možno zatočí hlava. Čo je na nich teda také špeciálne? Švajčiarsky mechanický automatický strojček, konvexné zafírové sklo, 42 hodinová rezerva chodu a kvalitná ušľachtilá oceľ sú pri hodinkách v tejto kategórií štandardom. V tomto prípade však ide o hodinky manufaktúrnej výroby. Od prvého návrhu, cez vývoj, výrobu každého dielu, kompletizáciu, nastavenie až po uzavretie puzdra boli tieto hodinky v rukách špičkového hodinára v dielni Plan-les-Ouates vo Švajčiarsku. Ide o výsledok hodinárstva najvyššej kvality, z ktorého cítiť vášeň pre remeslo a lásku k ručnej práci. Vývojári navrhli, zhotovili a osadili vlastný kaliber. Gravírovaný číselník, remienok z aligátorej kože, ručne maľované a aplikované rímske číslice. Klenot, ktorý sa dedí. To vám určite nejaká masová pásová výroba neposkytne.

Štyri podlažia, 3200 metrov štvorcových, vlastné oddelenie vývoja, výroby, kompletizácie a najmä skutočne prísnej kontroly kvality. Prístroje najnovšej generácie, horlivé diskusie dizajnérov, ktorí sú často sčasti umelcami. Svoje idey a vízie dokážu kresbami preniesť na papier a neskôr pomocou najnovších softvérov zvizualizovať. Z toho všetkého neskôr vznikne prototyp.

Komplikácia, ktorá vám život neskomplikuje

V hodinárskom priemysle sa pojem prídavné zariadenie alebo „komplikácia“ vyskytuje veľmi často. Nazývame ňou vlastne čokoľvek, čo je v hodinkách nad rámec ich základnej funkcie, teda ukazovania aktuálneho času. Najzákladnejšou a najrozšírenejšou komplikáciou je dátumovník, niekedy skombinovaný s ukazovateľom dňa v týždni alebo mesiaca v roku. Špecifické komplikácie sú závislé od konkrétneho typu hodinárskeho strojčeka použitého v hodinkách. V luxusných hodinkách sú však často použité skutočne zaujímavé komplikácie náročné na vývoj. Hovoríme napríklad o možnosti sledovať miestny čas v inom časovom pásme či používať chronograf. Rezerva chodu je tiež komplikáciou, tak ako tourbillon, ktorý je schopný kompenzovať vplyv zemskej gravitácie na presnosť chodu hodiniek. Ten však vo svojich hodinkách používajú len tie najšpičkovejšie hodinárske firmy, ktoré si však náročnosť spracovania nechajú pri svojich modeloch aj patrične zaplatiť.

Počuli ste už o pojme perpetual calendar? Pokiaľ vlastníte hodinky s touto komplikáciou, sú schopné vám bezchybne upresniťdátum, pričom rátajú aj s prestupným rokom. Samozrejme, stále hovoríme o mechanických hodinkách, o žiadnej baterky či displeji. Za zmienku určite stoja aj mesačné fázy a komplikácia jumping hour, pri ktorej sa konkrétny ukazovateľ nepohybuje v kruhu, ale po uplynutí zvoleného časového úseku skočí do východzej pozície. Dnes už nájdeme tiež hodinky s výškomer či hĺbkomerom. Hodinky s hĺbkomerom sú určené najmä potápačom v ponorkách či potápačských staniciach, kde je vzduch obohatený o hélium, pre ľahšie dýchanie. Malé molekuly hélia preniknú cez tesnenie do hodiniek, ale nedostanú sa rovnakou cestou von. Tým sa v hodinkách vytvorí pretlak. K vyrovnaniu tlaku v hodinkách je potrebné odšróbovať héliový ventil. Vývojári hodiniek očividne mysleli na všetkých 😊 Pokiaľ ste po hodinkách s hĺbkomerom zatúžili, nájdete ich napríklad tu.

Krása, akú nachádzame v mechanických hodinkách, ľudí fascinuje už storočia. Dokonalé bezchybné oko hodinára, nesmrteľnosť tohto remesla, ktoré sa neustále vyvíja a napreduje. Ešte stále si myslíte, že sú luxusné hodinky len rozmarom či zbytočnosťou? Vývojár, ktorý na nich pracoval niekoľko mesiacov by s vami asi nesúhlasil 😊 spoľahlivosť a doladenie presnosti hodiniek až do dokonalosti, vlastne navrhnuté a skonštruované strojčeky, prvotriedna a extrémne prísna kontrola kvality, vášeň hodinárskeho majstra, ktorých je už na svete len niekoľko. Investícia, ktorá sa vďaka kvalite a odolnosti materiálov vyplatí. Zberateľské kúsky, ktorých je na celom svete len pár kúskov. O tom pri masovo vyrábaných hodinkách reč byť nemôže, a preto ich vaše vnúčatá asi nezdedia. Prečítajte si aj naše tipy na luxusné pánske zlaté hodinky.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *