,

BASELWORLD 2017 – najväčšia výstava hodiniek na svete

Je to tu opäť! Po roku prichádzajú tí najvýznamnejší, najprestížnejší, najznámejší, najvplyvnejší a najluxusnejší výrobcovia hodiniek na svete znovu odprezentovať na najväčšiu celosvetovú výstavu plody svojej práce. Príliš mnoho superlatívov? Oprávnene. Očakáva sa viac ako 140 000 návštevníkov zo všetkých kútov sveta, ktorým ponúkne svoje horúce novinky vyše 1500 vystavovateľov z viac ako 45 krajín. Keď sme už pri číslach, nedá nám nezmieniť sa tiež o veľkosti plochy, na ktorej stojí vynovený komplex hál v rozlohe 160 000 metrov štvorcových. To je približne 25 futbalových ihrísk. O tom, že ide o výstavisko tej najvyššej triedy asi netreba ani hovoriť. Záujem o túto udalosť zo strany médií je skutočne veľký, približne 4000 novinárov zdokumentuje priebeh výstavného týždňa.

Tento rok sa v poradí už 101. výstava BASELWORLD koná od 23. do 30. marca. Počas tohto týždňa budú môcť návštevníci obdivovať skvosty z diele Rolex, Omega, Breitling, Breguet, Patek Philippe, Hublot, Zenith, Tag Heuer, Vacheron Constantine, Chopard, Cartier, Seiko a mnoho iných. Bazilej je z hľadiska počtu obyvateľov tretie najväčšie mesto vo Švajčiarsku, je významným multikulturálnym bizniscentrom, s množstvom galérií s výstavami diel tých najlepších súčasných umelcov. V čase konania výstavy je mesto aj široké okolie plné biznismenov a turistov, voľné izby zoženiete najneskôr niekoľko mesiacov pre začiatkom a ceny rastú ešte do astronomickejších výšok ako je pre Švajčiarov typické počas roka. Cena lístka na jeden deň stojí približne 60 švajčiarskych frankov, čo je približne 56 eur. A čo všetko tam môžeme vidieť a zažiť?

Výstavné stánky majú aj niekoľko poschodí

Keď som mala prvýkrát možnosť zúčastniť sa Baselworldu, bola som neskutočne ohromená. Tým, aký obrovský je hodinársky priemysel, tým, že mne dovtedy známy pármetrový výstavný stánok jednotlivca môže mať v rámci výstaviska podobu aj trojposchodovej budovy, a samozrejme najmä neskutočnou kreativitou hodinárskych majstrov, ktorá na mňa sálala zo všetkých strán na 4 poschodiach tohto megalomanského komplexu. Vystavovatelia sú ochotní investovať do svojej expozície desaťtisíce eur. Z vonkajšej strany stánku Breitling napríklad uvidíte 26 ton vážiace obrovské desaťmetrové akvárium, v ktorom si pláva 650 medúz.  V stánku Tag Heueru si vyskúšate virtuálnu realitu, hodinári toho najvyššieho kalibru vám ukážu ako sa vsádzajú diamanty na číselník hodiniek, budete svedkami premiér lukratívnych nových modelov rôznych značiek, a po príchode domov budete o nových trendoch v hodinkách a šperkoch môcť rozprávať ako prví.

V čom tkvie prestíž tejto výstavy

Pokiaľ vás o výnimočnosti tejto udalosti nepresvedčili predchádzajúce riadky, už vás asi nepresvedčíme. Baselworld je skutočným pojmom tak vo svete obchodníkov s hodinkami a šperkami, ako aj pre fajnšmekrov, ktorí dokážu oceniť cit pre detail, prepracovanosť jednotlivých komplikácií, odolnosť sklíčok a materiálov, či nekonečnú kreativitu, hravosť a umenie dizajnérov.

Keďže žijeme v digitálnej dobe, existenciu smart hodiniek nemôžeme prehliadať ani my. V tomto ročníku sa určite objaví množstvo noviniek aj v tomto smere. Neočakávame však, že by bolo poctivé hodinárske remeslo týmto trendom prevalcované. Za posledných 7 rokov vzrástol trh s klasickými hodinkami o vyše 60 %. Ako milovníci kvalitných hodiniek sa teda skôr tešíme na kúsky, z ktorých cítiť ručnú prácu, technickú dokonalosť, súlad techniky s kreativitou a tisíce hodín strávených pri vývoji opäť niečoho nového a iného, čo nám vyrazí dych.

Výstava má však samozrejme kontraktačný charakter. Pokiaľ nemáte v pláne meeting s niekým od výrobcu, sú vám k dispozícií len expozície vystavené z vonkajšej strany stánkov. Vnútorné priestory sú pripravené pre obchodníkov, prípadne pre zástupcov z médií. My sa už teraz intenzívne pripravujeme na stretnutia, ktoré nás čakajú v stánkoch Festina Group, Oris, Perrelet či Frederique Constant. Nevieme sa dočkať noviniek, ktoré uvidíme medzi prvými, a ktoré vám samozrejme čoskoro detailnejšie predstavíme. Zatiaľ vám atmosféru najväčšej svetovej hodinárskej výstavy priblížime aspoň niekoľkými fotografiami. V pokračovaní článku, ktoré sa chystá ihneď po našom návrate zo Švajčiarska, vám prinesieme množstvo informácií o novinkách, o kuriozitách, ktoré uvidíme a samozrejme množstvo fotiek, ktoré inde nenájdete. Zatiaľ si prečítajte o tom, prečo magnet hodinkám škodí a ako sa zmagnetizované hodinky správajú.

 

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *