,

Ako správne nastaviť hodinky? – 2. časť

V súčasnosti dokáže mnoho majiteľov svoje hodinky využiť na 100%. Ocenia, keď sú nabité funkciami, majú množstvo ukazovateľov a v mnohom im nahradia niekoľko zariadení, napr. stopky, mobilný telefón či tie na meranie rýchlosti. Niekomu môže prekážať, keď je na číselníku hodiniek množstvo drobných čísel, malých číselníkov a ručičiek. Pokrok a inovácie je však vidno aj v hodinárskom svete, preto neváhajte aj vy využiť potenciál vašich hodiniek naplno. V prvej časti článku Ako správne nastaviť hodinky sme vás už naučili ako nastaviť na hodinkách aktuálny čas, dátum, deň v týždni či mesiac v roku. Viete už tiež, čo znamenajú skratky AM a PM a viete ukazovateľ dopoludnia a popoludnia správne nastaviť. Zapamätali ste si, v ktorom čase sa hodinky nemôžu nastavovať? smile Mohlo by totiž dôjsť k vážnemu poškodeniu strojčeka.

V dnešnom článku však už z vás nebudeme ďalej robiť amatérov, a prejdeme k pokročilejším funkciám na vašich hodinkách. Začneme tým, ako používať stopky. Trh s hodinkami dnes síce ponúka zákazníkom desaťtisíce rôznych modelov, ktoré disponujú funkciou stopiek, princíp ich používania je však rovnaký. Kde vlastne na hodinkách nájdete stopky? Pokiaľ majú nad a pod korunkou tlačítka, je na nich možné stopovať čas. Samozrejme v prípade, že nejde o hodinky z tureckej tržnice a nie sú len napodobeninou File:icon lol.gif

                Chronograf sú teda vlastne integrované stopky na hodinkách nachádzajúce sa mimo hlavného číselníka. Môžu mať rôznu dĺžku stopovaného času a dosahovať rôznu presnosť stopovania. Chronograf sa spravidla ovláda dvoma tlačidlami umiestnenými z pravej strany puzdra hodiniek (nad a pod korunkou). Znie to možno komplikovane, je to však veľmi jednoduché. Pred začatím stopovania sa uistite, že je chronograf vynulovaný a následne stlačte tlačidlo „A“. Stopky začali stopovať čas. Stlačte tlačidlo „A“ opäť, a stopky sa zastavili. Vynulujete ich stlačením tlačidla „B“. Hotovo👍. Kde na číselníku však nájdete údaj o nameranom čase? To spravidla už záleží na konkrétnom modele hodiniek a na strojčeku, ktorý sa v nich nachádza. Na číselníku však nájdete viacero subčíselníkov, ktoré so stopkami súvisia. Je tam možné odčítať počet nameraných hodín, minút a sekúnd.

Aby ste zistili, ktorý subčíselník ukazuje minúty, a ktorý sekundy, skúste chvíľku pozorovať číselník vašich hodiniek v čase, keď sú stopky spustené. Subčíselník, na ktorom sa ručičky posúvajú po sekunde zaznamenáva namerané sekundy. Ďalší subčíselník zobrazuje počet nameraných minút, na ďalšiu minútu teda preskočí vždy vtedy, keď subčíselník ukazujúci namerané sekundy prejde jedno kolo (60 sekúnd). Pokiaľ je na číselníku aj subčíselník ukazujúci celkový počet nameraných hodín, na ďalšiu hodinu preskočí vždy vtedy, keď subčíselník ukazujúci minúty prejde celé jedno kolo (60 minút). Podrobne by to malo byť uvedené aj v návode na obsluhu, ktorý ste obdržali pri kúpe. Stopky však nikdy nepoužívajte zbytočne, keď nie je potrebné čas stopovať. Batéria vo vašich hodinkách vám určite vydrží dlhšie. Preto po použití stopiek ich vždy vynulujte. Aj na našom instagrame nájdete niekoľko reálnych fotografií modelov, ktoré disponujú funkciou chronografu.

A teraz niečo o tachymetri. Je to vlastne funkčný prvok športových hodiniek na určenie rýchlosti pohybu. Zvyčajne je prepojený s chronografom. To, že vaše hodinky disponujú touto funkciou zistíte tak, že na lunete okolo číselníka je vygravírovaný názov TACHYMETER alebo samozrejme v návode na obsluhu. Tachymeter meria priemernú rýchlosť napr. automobilu alebo cyklistu. Meranie, za koľko sekúnd ste prešli 1 km umožňuje na stupnici ukázať približnú priemernú rýchlosť v km za hodinu. Použiť ho však môžete len za predpokladu, že 1 km je prejdený za čas maximálne 60 sekúnd. Na začiatku meranej vzdialenosti zapnite stopky (stlačením tlačidla „A“) a zastavte ich po prejdení 1 km (opäť stlačte tlač. „A“). Približná priemerná rýchlosť za hodinu bude určená polohou sekundovej ručičky stopiek. Napr. pokiaľ je vzdialenosť 1 km prejdená za 45 sekúnd, priemerná rýchlosť je približne 80km/hod.

Je možné na vašich hodinkách sledovať aj aktuálny čas v inom časovom pásme? Pokiaľ si nie ste istý, opäť to zistíte v návod na obsluhu. Závisí to totiž od konkrétneho modelu a strojčeka v hodinkách. Ak na spodnom viečku objavíte nápis Dual Time tiež je to znak, že vaše hodinky ukazujú duálny čas (miestny čas). Pokiaľ často cestujete do krajiny nachádzajúcej sa v inom časovom pásme, alebo v nej žije niekto blízky, oceníte možnosť mať prehľad o čase napríklad v New Yorku či v Austrálii. Ukazovateľ duálneho času na vašich hodinkách vám upresní, koľko hodinový rozdiel je medzi aktuálnym časom na Slovensku a v inom sledovanom časovom pásme, a to pomocou jednej pridanej ručičky. Nastavíte ho veľmi jednoducho. Korunku nastavte do prvej pozície, do pozície „A“. Otáčajte korunku proti smeru hodinových ručičiek a medzi ručičkou ukazujúcou duálny čas a minútovou ručičkou nastavte časový rozdiel (napr. 3 hodiny). Po nastavení časového rozdielu v hodinách vráťte korunku späť do základnej pozície. Ak počkáte na časové znamenie v rádiu, váš čas bude určite presný smile

                Veríme, že vám náš článok pomohol. Čoskoro vám opäť prinesieme ďalšie zaujímavé návody a tipy, ako používať hodinky správne a ako ich potenciál nepremrhať iba „bežným“ nosením. Ešte totiž neviete nič o výškomere, hĺbkomere či ukazovateli mesačných fáz. Áno, aj takéto hodinky nájdete na www.ichrono.sk. Budúci týždeň nás čaká BASELWORLD 2017, najväčšia hodinárska a šperkárska výstava na svete, priamo v krásnom Bazileji vo Švajčiarsku. Vás zas samozrejme potom čaká zaujímavá reportáž, informácie zo zákulisia tohto podujatia a o novinkách, ktoré tam výrobcovia tento rok premiérovo predstavia a uvedú na trh. Zatiaľ si prečítajte čo je na tejto výstave také zaujímavé, že ju každoročne navštívi vyše 140 000 návštevníkov.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *