Správna starostlivosť o hodinky je základom ich dlhej životnosti

starostlivost-o-hodinky

Ak si raz kúpime drahšie hodinky zvučnej značky, očakávame od nich dlhodobú spoľahlivosť. Uvedomiť si však musíte, že hodinky vám ju poskytnú len vtedy, ak o ne dbáte. Samozrejme, bežné vplyvy vonkajšieho prostredia zvláda ich konštrukcia s prehľadom, no niektoré extrémy už môžu byť problémom. Ako sa preto o hodinky starať a čomu sa naopak vyhýbať?

Základnou starostlivosťou je čistenie

Hodinky si samy o sebe nevyžadujú žiadnu prehnanú starostlivosť. Na vašich pleciach je jedine ich čistenie. Ak vlastníte vodotesné hodinky, očistíte ich jednoducho vodou, v prípade potreby dokonca pod jej prúdom. V prípade, že hodinky vodotesné nie sú, čistia sa vlhkou handričkou. Sklíčko následne preleštite handričkou, ktorú používate na čistenie skiel okuliarov. V prípade, že je zadné viečko znečistené viac, špinu môžete odstrániť bežným mydlom a zubnou kefkou. Nepodarilo sa vám to? Určite nepoužívajte žiadne agresívnejšie chemikálie či riedidlá, ale hodinky odneste vyčistiť k odborníkovi. Tak by ste len mohli napáchať ešte väčšie škody.

Hodinkám doprajte profesionálnu kontrolu ich stavu

Vo vašom záujme by mala byť aj maximálna funkčnosť a spoľahlivosť vašich hodiniek. Preto sa odporúča ich aspoň raz za dva roky zaniesť k hodinárovi na kontrolu. Ten zhodnotí nielen frederique-constant-hodinkyfunkčnosť strojčeka, ale aj korunky a presnosť hodiniek, prevedie profesionálne čistenie ultrazvukom a takisto dokáže odhaliť potenciálne problémy už v začiatkoch. Odborníka navštívte vždy aj v prípade, že sa vo vašich hodinkách vybila batéria. Nikdy ju nemeňte sami.

Pozor na magnetické pole

Ako už určite viete, hodinky sa dokážu nenávratne poškodiť vplyvom magnetického poľa. Preto sa mu vyhýbajte. Hodinky si nikdy nepokladajte na mikrovlnku či do blízkosti reproduktorov, v ktorých okolí sa nachádza zvýšená intenzita magnetického poľa.

Ako je to so žiarením a teplotou?

Hodinky, najmä tie s koženým remienkom, by ste mali chrániť pred nadmerným pôsobením priameho slnečného žiarenia. To by totiž mohlo spôsobiť jeho postupné vyblednutie. Takisto výrobcovia v ich odporúčaniach uvádzajú, že hodinky sa smú používať len v teplotách v rozmedzí od 0 do 60°C. Pri mrazoch preto hodinky chráňte oblečením a s hodinkami na ruke nikdy nechoďte do sauny či iného horúceho priestoru.

Pre kožu je riziková akákoľvek voda, pre iné materiály hodiniek len tá slaná

Kožené remienky sú citlivé okrem slnka aj na vodu. Pri dlhodobom pobyte vo vode či vlhkom prostredí sa môžu deformovať, a tak narušiť estetickú stránku hodiniek. Bez ohľadu na použitý typ remienka je pre hodinky nebezpečná slaná voda, a preto po kúpaní v nej hodinky vždy opláchnite v bežnej vode a následne ich vysušte.

2 odpovedí
    • Lucia
      Lucia says:

      Dobrý deň Karol.
      V prípade, že je potrebné vykonať akýkoľvek servisný úkon na Vašich hodinkách značky Festina, odporučila by som Vám kontaktovať autorizovaný servis pre danú značku. Bližšie informácie o autorizovanom servise nájdete tu: https://www.ichrono.sk/autorizovany-servis.
      V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kedykoľvek opäť kontaktovať.
      Ďakujem a prajem príjemný deň.
      Lucia – ichrono.sk

      Odpovedať

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *