,

Čo treba vedieť o vodotesnosti hodiniek

Či už nás čítate na pláži pri vode, na kúpalisku, v klimatizovanej kancelárií, doma na gauči alebo niekde v prírode, náš dnešný článok sa vám určite zíde. Bez ohľadu na to, či sa radíte medzi hodinárskych fanúšikov či zberateľov, alebo máte doma len jedny „obľúbené“ hodinky, ktoré vám robia spoločnosť už roky, informácie o tom, ako hodinky dlho udržať v bezchybnej kondícií sa zídu všetkým.

Dnes bude reč o mimoriadne dôležitej a užitočnej vlastnosti hodiniek – o vodotesnosti. Mnohí z nás majú už dovolenku za sebou, niektorí sa však na ňu len chystajú. Tí nech spozornejú ešte o trochu viac. Čítajte a dozviete sa viac o tom, či si s hodinkami na ruke môžete zaplávať v mori alebo v jazere, či ich termálna voda nepoškodí, ako sa budú správať pri šnorchlovaní či potápaní, s ktorými hodinkami sa môžete sprchovať a čo robiť, ak sa do nich náhodou dostane voda.

Pod vodotesnými hodinkami si predstavujeme také, ktorých puzdro, tlačítka a korunka sú dostatočne zabezpečené voči vniknutiu vody vo vnútra. Vodotesnosť chráni strojček a ostatné elektronické súčiastky pred poškodením vodou, vlhkosťou či parou. Už pred kúpou hodiniek je dobré zvážiť, či je pravdepodobné, že budú využívané aj vo vode, pri plávaní či sprchovaní. Ak áno, pre vás by mal byť údaj o vodotesnosti hodiniek kľúčový. Vodotesnosť hodiniek, označovaná aj ako water resistant/WR je výrobcom udávaná v atmosférach (ATM), barom alebo v metroch. Kvalitné hodinárske značky údaj o vodotesnosti vždy gravírujú na puzdro hodiniek alebo na spodné viečko. Vo vybraných prípadoch, napríklad pri potápačských modelov, je možné túto informáciu nájsť aj priamo na číselníku hodiniek.

Takže aké hodinky si zvoliť, aby ste sa nemuseli báť orosenia sklíčka alebo narušenia strojčeka? Pokiaľ ste si istí, že určite v hodinkách nebudete umývať riad, nezmoknete v nich a určite v nich nevleziete do sprchy či do iného vlhkého prostredia, vy vodotesnosť riešiť nemusíte. Vo všeobecnosti však každý jeden majiteľ svoje hodinky pravidelne vystavuje vlhkému prostrediu či vode, a ani si to neuvedomuje. Drobné čiastočky vody sa veľmi jednoducho dostanú do nevodotesných hodiniek aj pri umývaní rúk. Preto určite túto skutočnosť nezanedbajte.

Aj keď teda s hodinkami neplánujete chodiť do sprchy alebo plávať, odporúčame vodotesnosť aspoň 5ATM (do 50 metrov). Hodinky s takouto vodotesnosťou bez problémov zvládnu umývanie rúk či riadu, letný dáždik či inú vlhkosť prostredia, v ktorej sa ocitnete. Mnoho hodiniek je však prispôsobených na použitie v sprche, na plávanie či šnorchlovanie. Takéto kúsky majú už však vodotesnosť minimálne 10ATM alebo viac, a dostatočne odolné puzdro, tlačítka, korunku aj tesnenia, aby zabránili vode a vlhkosti preniknúť vo vnútra. Čo sa týka plávania, pri vodotesnosti 10ATM (do 100 metrov) sa odporúča LEN povrchové plávanie. Určite nie to hĺbkové, s prístrojom. Tlak vody spôsobený hĺbkovým potápaním by strojček hodiniek ani ostatné elektrosúčiastky nezvládli.

Pre aktívne typy ľudí, ktoré si nenechajú ujsť žiadnu príležitosť vyskúšať všetky vodné živly v okolí, láka ich potápanie či skoky do vody z vysokej výšky, určite odporúčame hodinky s vodotesnosťou aspoň 20ATM (do 200 metrov). Tie vás určite nebudú v ničom obmedzovať a budú s vami dokonale držať krok pri akomkoľvek adrenalínovom dobrodružstve. Takéto hodinky budú pri vás aj pri prvých pokusoch o hĺbkové potápanie a objavovanie podmorského sveta. Samozrejme, profesionálni potápači nenechávajú nič na náhodu a radšej zainvestujú do potápačských modelov hodiniek s vodotesnosťou 50ATM (do 500 metrov) alebo 100ATM (do 1000 metrov). Za účelom rekreácie a športového vyžitia na dovolenke však na začiatok určite postačia aj hodinky s vodotesnosťou 20ATM.

Ak sa však považujete za osobu znalú problematiky hodiniek a ich technických ukazovateľov, viete, že vodotesnosť 10ATM, teda do 100 metrov, neznamená, že sa môžete skutočne ponoriť s takýmto kúskom do hĺbky 100 metrov pod hladinu vody. Vodotesnosť deklarovaná pre určitú hĺbku neplatí pre bežné, ale len pre laboratórne podmienky, kde sa hodinky testujú v ideálnom prostredí – v nehybnom stave a v pokojnej neprúdiacej vode. Aj preto sa napríklad hodinky označené vodotesnosťou „WR 50m“ môžu poškodiť pri plávaní v bazéne, aj keď máte ruku s hodinkami len v polmetrovej hĺbke.

Niekoľko mimoriadne dôležitých upozornení na záver! Nech majú vaše hodinky akúkoľvek vodotesnosť, nikdy nemanipulujte s korunkou alebo tlačítkami pod vodou pokiaľ na to nie sú vyslovene určené výrobcom (ako napríklad profesionálne potápačské modely). Pred sprchovaním, plávaním alebo potápaním sa vždy presvedčte, že je korunka úplne zastrčená a zatiahnutá. Ak je jedna vec, ktorá dokáže hodinky zničiť v jednej sekunde, je to skok do vody. A to napríklad vtedy, ak ležali na deke na pláži niekoľko minút alebo hodín na priamom slnku, zohriali sa a vy ich prudko schladíte skokom do vody. Náhle a prudké zmeny teplôt sú pre hodinky rýchla a jasná smrť.

A posledná rada. Pokiaľ majú hodinky vodotesnosť 10ATM alebo viac, doprajte im z času na čas preventívnu prehliadku v autorizovanom servise. Vykonaním tlakovej skúšky/skúšky vodotesnosti budete mať istotu, že sú vaše hodinky skutočne vodotesné. Keď tak neurobíte raz ročne, určite to aspoň neodkladajte dlhšie ako dva roky. Hodinári vám váš obľúbený doplnok, ktorý určite nebol najlacnejší, skontroluje a vráti späť v dokonalej kondícií. Skutočne to stojí za to 😊

Ak chcete vedieť viac, určite nevynechajte ani náš článok o typoch a materiáloch, z ktorých sa vyrábajú remienky a náramky na hodinkyKtoré sú vhodné do vody a ktoré naopak slaná či termálna voda úplne zničí? Je už váš starý remienok na hodinkách zničený a potrebujete nový? Kde ho zoženiete? Koľko stojí nový remienok? Poradíme vám.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *