Aké odolné sklíčka sa v súčasnosti používajú pri výrobe hodiniek?

hodinky-sklicka

Odolnosť voči nárazu a poškriabaniu je dôležitou vlastnosťou hodiniek, ktorú považuje pri výbere za rozhodujúcu množstvo spotrebiteľov. Na odolnosti hodiniek sa v najväčšej miere podieľa typ použitého sklíčka, ktoré je z celej konštrukcie najrizikovejšie na poškodenie. Takmer každodenne sa hodinky dostávajú do situácií, kedy môže dôjsť k poškriabaniu, prípadne rozbitiu sklíčka, a myslieť neustále na opatrnosť rozhodne nie je možné. Aké odolné sklíčka sa v súčasnosti používajú pri výrobe hodiniek?

Doba krehkých akrylátových sklíčok postupne končí. Dnes sa objavujú už len na detských hodinkách, prípadne lacnejších neznačkových modeloch. Renomovaní výrobcovia si dávajú záležať na tom, aby ich hodinky nielen dobre vyzerali a spoľahlivo fungovali, ale aby majiteľovi poskytovali aj komfort pri nosení, a nízke riziko mechanického poškodenia pri nárazoch skla o tvrdé predmety. Preto je samozrejmosťou v ich produkcii použitie takých skiel, ktoré na Mohsovej stupnici tvrdosti dosahujú stupne 6, 7 či dokonca až 9.

V hodinárskom priemysle je najfrekventovanejšie minerálne sklo

mineralne-sklickoAbsolútnym štandardnom a najpoužívanejším typom sklíčka v aktuálnych hodinkách od kvalitných luxusnejších značiek je minerálne sklíčko. Na rozdiel od akrylátového umelého skla sa jedná o skutočné sklo s vysokým podielom oxidu kremičitého, ktorý pôsobením tepla a chemických látok nadobudol vysoko odolné vlastnosti. Pri hodinkách s minerálnym sklíčkom sa preto nemusíte obávať, že sa aj pri väčšom náraze rozbije. Poškriabanie je zriedkavé, objavuje sa až pri pôsobení naozaj veľkej sily. Samozrejme, svoju rolu hrá aj zub času, preto sa rokmi nosenia môže aj minerálne sklo mierne znehodnotiť.

Minerálne sklo používané v hodinkách sa delí na dva základné typy. Prvé, menej odolné so stupňom tvrdosti 6 na Mohsovej stupnici, je sklo klasické a druhé, so špeciálnou úpravou a stupňom tvrdosti 6, minerálne sklo tvrdené.

Je zafírové sklo zo skutočného zafíru?

zafirove-sklickoAk sme minerálne sklíčka označili za štandard a najpoužívanejšie prevedenie sklíčka, tak tomu zafírovému môžeme priradiť označenie najžiadanejšie. Aj bežní ľudia totiž zachytili informácie o extrémne tvrdom skle, ktoré výrobcovia hodiniek implementujú aj do svojich modelov. Navyše, samotný názov budí dojem, akoby mal byť súčasťou hodiniek aj cenný prírodný drahokam. Zafírové sklo je však syntetickou verziou, ktorá nevznikla státisíce rokov trvajúcim procesom, ale chemickou reakciou v laboratóriu. A to tavením oxidu kremičitého za prítomnosti vodíka a kyslíka pri extrémne vysokej teplote 2 000°C. Takto vzniká extrémne tvrdé hodinové sklíčko zodpovedajúce stupňu tvrdosti 9 na základe Mohsovej stupnice. I keď je veľmi tvrdé a prakticky nepoškriabateľné, zároveň aj relatívne krehké. Preto sa niekedy prudším mechanickým nárazom rozbije skôr ako minerálne sklíčko.

Zafírové sklo je niekedy na hodinkách aj v antireflexnej úprave, čo znamená, že cez toto sklo uvidíte rovnako jasne na priamom slnku ako v tieni. Antireflexná vrstva je tvorená mikro vrstvou kovu, ktorá tvrdosť umelého zafíru ešte zvyšuje. Takéto sklíčka rozoznáte na hodinkách najmä na základe ich charakteristického lomu svetla do modrej farby.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *