, ,

Ukazovateľ duálneho času na hodinkách

Dnes vám predstavíme ďalšiu hodinársku špecialitu. Bude ňou funkcia, ktorú môžeme v popisoch či v návodoch nájsť pod názvom GMT, resp. ukazovateľ duálneho času na hodinkách. Aby ste si zadovážili hodinky s touto funkciou, vôbec nemusíte byť cestovateľ či biznisman. Dnes už týmto ukazovateľom disponujú aj úplne bežné obyčajné náramkové hodinky, určené na dennodenné nosenie. Zaujímavé však je, že majiteľ hodiniek často ani netuší, že práve tie jeho sú schopné mu upresniť koľko hodín je v Číne alebo v Peru. To platí najmä vtedy, keď hovoríme o tradičných hodinkách s číselníkom a s ručičkami, teda bez displejov. Ako to teda celé funguje?

Celé kúzlo je v podstate v tom, že výrobca pridal na číselník ešte jednu ručičku. Okrem minútovej, hodinovej či sekundovej ručičky sa tam teda nachádza ešte jedna. Práve táto ručička nám ukáže, koľkohodinový časový rozdiel je v krajine, ktorá nás zaujíma. Žiadna veľká veda však? Hodinky si zvyčajne nekupujeme s cieľom nosiť ich jednu alebo dve sezóny. Zvyčajne chceme, aby nám vydržali mnoho rokov, pri tých špičkových aj niekoľko desaťročí. Ľahko sa nám môže teda stať, že sa presťahujeme do zahraničia, alebo sa tam nachádza niekto blízky. Vtedy prichádza na scénu ukazovateľ duálneho času a obavy z rušenia nočného kľudu telefonátom na iný svetadiel sú zažehnané.

Ručičkové verzus digitálne

Súčasný hodinársky priemysel sa snaží vyhovieť každému. Módnym maniakom, športovcom, milovníkom luxusu aj tým, ktorí si potrpia na technické inovácie. Preto v neuveriteľne širokej ponuke nájdete klasické hodinky, s prepracovaným číselníkom, ručne aplikovanými ručičkami a manufaktúrnymi švajčiarskymi strojčekmi, ale aj masívne športové digitálky s ultraľahkých odolných materiálov, ktoré vydržia aj extrémnejšie podmienky. Obe skupiny majú svojich priaznivcov. Je ťažké povedať, ktoré sú „lepšie“, ich výber záleží najmä od účelu kúpy, životného štýlu a vkusu nositeľa, a v neposlednom rade samozrejme od stanoveného rozpočtu. Z čoho sa teda dá vyberať? Spravme si trochu prehľad.

Tie za 35 € či tie za 3000 €?

Pokiaľ by ste sa aj vy radi stali vlastníkom hodiniek, ktoré vám bez problémov upresnia čas v inom časovom pásme, ale váš rozpočet ani zďaleka nie je neobmedzený, siahnite po niečom dostupnejšom. Španielska spoločnosť FESTINA GROUP a značky, ktoré patria do tejto skupiny ponúkajú pánske a dámske náramkové hodinky s funkciou DUAL TIME pre rôzne rozpočty.

Značka Calypso sa zameriava prevažne na vyslovene športové kúsky, nabité mnohými funkciami, vyrobené z materiálov, ktoré sa neboja vody či prachu. A to za bezkonkurenčne najlepšie ceny v tejto kategórií hodiniek. Napríklad tieto kúpite od 35,- do 55,- EUR. Pokiaľ ste vyslovene športový typ, ktorý fashion trendy veľmi nesleduje, a dbá najmä o to, aby hodinky boli praktickým, pohodlným a užitočným pomocníkom, dizajnéri z dielne Calypso sa vám trafili priamo do vkusu.

 

Značka Festina je vám už asi známa. Píšeme o nej veľmi často. Plastové sklíčka z Calypsa nahradili minerálne, nájdeme tu viac ocele a lepšie strojčeky. Pánske hodinky s referenčným číslom F16488 a F16489 sú naším bestsellerom, ktorý za niekoľko rokov prekonalo len máločo. Tí z vás, ktorí ich majú doma možno ani netušili, že aj tento legendárny model disponuje funkciou duálneho času.

 

Pokiaľ sa radíte k náročnejším zákazníkom, FESTINA GROUP má vo svojej ponuke aj dve značky vyššej kategórie. Hovoríme o značkách Candino a Jaguar. Vo vnútri puzdra nájdeme švajčiarske strojčeky a číselníky chránia zafírové sklíčka. Tieto SWISS MADE kúsky sú znakom rokmi overenej kvality. Aj tu nájdeme modely, ktoré nemajú problém s upresnením času v inom časovom pásme.

               

Tých najšpičkovejších hodinárskych majstrov zamestnávajú švajčiarske firmy s tradíciou, ktorá bola známa ešte aj našim pradedom. Pod ich rukami vznikajú unikátne kúsky, často z limitovaných edícií, ktoré majú ručne aplikované ručičky na číselníku, manufaktúrne vyrábané strojčeky, či patentované špecifické funkcie. Jednou z týchto funkcií je aj ukazovateľ duálneho času. Aj hodinky z luxusných kategórií ním často disponujú. Medzi tie TOP švajčiarske značky patria napríklad Alpina, Frederique Constant alebo ORIS.


Ak aj vaše hodinky majú funkciu GMT, alebo teda funkciu duálneho času, ale nie ste si celkom istý ako ju používať či nastaviť, prečítajte si aj náš článok Ako správne nastaviť hodinky. Určite vám informácie z článku pomôžu.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *