10 otázok, ktoré by ste si mali zodpovedať pred kúpou hodiniek

aké hodinky

Rozhodli ste sa potešiť seba alebo blízku osobu peknými hodinkami? Máte však problém vybrať tie správne, ktoré budú svojim tvarom a celkovým dizajnom maximálne vyhovovať ich budúcemu majiteľovi? Pozrite sa s nami na 10 otázok, ktoré by ste si mali položiť ešte pred kúpou hodiniek.

1. Pre koho sú hodinky určené?

ako vybrať hodinkyZo všetkého najdôležitejšie je vedieť, pre koho hodinky kupujeme. Či sú určené na ruku ženy, muža alebo dieťaťa, a koľko má daná osoba rokov. Mladé ženy či ženy v strednom veku často radi siahnu aj po výstrednejšom, výraznejšom modeli hodiniek, zatiaľ čo dámy v najlepších rokoch preferujú skôr jednoduchosť, čisté línie a eleganciu. Pre deti zas uprednostnite hodinky v pútavejších farbách, ideálne vodotesné, s ľahkou konštrukciou a väčším číselníkom s arabskými číslicami, prípadne zvoľte digitálne hodinky. V prípade dospelého človeka tiež nesmieme zabúdať na druh jeho zamestnania a voľnočasové aktivity, a tiež brať do úvahy osobné charakteristiky, napríklad jeho postavu či veľkosť ruky, čomu prispôsobíme aj veľkosť hodiniek a druh remienka.

2. Pri akej príležitosti sa budú hodinky využívať?

Zamyslite sa tiež nad otázkou, na aké príležitosti sa budú nové hodinky nosiť. Či ich budete vy alebo vaša blízka osoba nosiť do práce, na voľný čas, prípadne na spoločenské udalosti. Ak plánujete kúpiť hodinky na voľný čas, stávkou na istotu sú jednoduchšie modely v univerzálnych a tradičných farbách, ktoré sa dajú skombinovať naozaj s čímkoľvek. Mnoho mužov, ale aj žien, však využíva hodinky aj pri športe. Vtedy odporúčame zvoliť skôr hodinky s viacerými funkciami, napríklad stopkami, časovačom či alarmom, s dostatočnou odolnosťou voči vode, prachu a nárazu, a s ľahkou konštrukciou. Vhodné sú teda napríklad multifunkčné hodinky so zafírovým sklíčkom a kaučukovým remienkom.

3. Aký máme stanovený rozpočet?

Výber hodiniek do veľkej miery ovplyvňuje aj stanovený rozpočet. Preto si určite, koľko ste ochotní do hodiniek investovať a potom vyberajte ideálny model zo zvolenej cenovej kategórie.

4. Majú mať nové hodinky špeciálne funkcie?

Ujasnite si, čo od hodiniek očakávate. Či budú slúžiť len na časovú orientáciu a ako módny doplnok, alebo oceníte skôr hodinky nabité mnohými funkciami (výškomerom, tachymetrom, chronometrom, s možnosťou zobrazenia svetového času a podobne).

5. Chcem klasické alebo smart hodinky?

Od  predchádzajúcej otázky sa odvíja aj nasledujúca. Na trhu si svoje stabilné miesto našli aj tzv. smart/inteligentné hodinky, ktoré prenášajú časť funkcií mobilného telefónu priamo na ruku svojho majiteľa. Premyslite si preto, či chcete stálu klasiku medzi hodinkami, alebo inováciu v podobe smart hodiniek.

6. Uprednostňujem nadčasovosť alebo štýl?

Osobné preferencie budúceho majiteľa hrajú pri výbere hodiniek veľkú úlohu. Jednou z ich súčastí je aj držanie sa klasiky alebo skúšanie trendov. Ujasnite si preto, či chcete nadčasové hodinky s jednoduchším, klasickým a univerzálne kombinovateľným dizajnom, alebo sa necháte uniesť trendovými štýlovými hodinkami s extravagantnými prvkami, ale rizikom ich neaktuálnosti o niekoľko sezón.

7. Chcem veľké robustné hodinky alebo menšie subtílnejšie?

Ďalším prvkom osobných preferencií je veľkosť hodiniek. Niektorí uprednostňujú väčšie hodinky s masívnym číselníkom a hrubým náramkom, iní zas malé a menej dominantné modely. Nezabúdajte, že veľkosť hodiniek okrem vkusu musíte prispôsobiť aj veľkosti ruky.

8. Aký je môj typ osobnosti?

hodinky festinaVerte či nie, aj osobnostné črty dokážu ovplyvniť výber hodiniek. Napríklad v smere preferencie kvality a investovania skôr do jedných drahších hodiniek renomovanej značky ako kúpy lacných, menej kvalitných hodiniek, no napríklad hneď viacerých modelov naraz. Takisto osobnosť ovplyvňuje dizajn ideálnych hodiniek. Ak ste skôr introvert a neradi pútate pozornosť, pravdepodobne vás oslovia skôr nenápadnejšie hodinky. Naopak, ak ste radi stredobodom pozornosti, zaujmú vás výrazné, možno až extravagantné prevedenia.

9. Som alergický na kovy?

Častým obmedzením v nosení hodiniek sú rozličné alergie na kovy. Preto ak máte takýto problém diagnostikovaný, zistite si, či hodinky obsahujú alergén, na ktorý reagujete. Prípadne si vyberte hodinky, ktorých puzdro je osadené na lôžku remienka.

10. Aký spôsob kúpy hodiniek uprednostňujem?

Na záver rovnako dôležitá otázka ako všetky predchádzajúce. Hodinky si chcem kúpiť v bežnom kamennom obchode, cez štandardný internetový obchod alebo internetový obchod, ktorý je zároveň autorizovaným partnerom danej značky? Každý spôsob má svoje výhody aj nevýhody, no väčšinou nad nimi vyhrá nižšia cena a rozmanitá dostupná ponuka v renomovaných e-shopoch. Dôležitým faktorom pri výbere konkrétneho predajcu je však aj možnosť využívať medzinárodnú záruku či kvalita poskytovaného záručného a pozáručného servisu na hodinky, pričom tieto výhody nájdete len u autorizovaných predajcov vybraných značiek. Preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť tomu, kde hodinky zakúpime.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *