Zoznámte sa so základnými mechanizmami, ktoré zabezpečujú pohon hodiniek

To, aký mechanizmus bude zabezpečovať základný chod hodiniek, by malo byť dôležitým faktorom pri výbere konkrétneho modelu. I keď v súčasnosti je drvivá väčšina hodiniek elektronických, stále sa na trhu nájdu aj tie mechanické. Ako jednotlivé mechanizmy hodiniek fungujú a aké sú ich výhody, prípadne nevýhody?

V elektronických hodinkách dominujú quartzové strojčeky

Zdrojom energie na zabezpečenie funkčnosti elektronických hodiniek je batéria. Delíme ich vo všeobecnosti na dva druhy, a to digitálne zobrazujúce čas vo forme čísel na displeji a quartzové s charakteristickým číselníkom a ručičkami.

Quartzové hodiny dnes patria medzi tie najpoužívanejšie. Skúste sa pozrieť aj na tie svoje, či na ich číselníku neobjavíte slovo „Quartz“. Strojčeky v týchto hodinkách generujú pravidelné impulzy v intervale jednej sekundy, ktoré zabezpečujú postupný pohyb sekundovej ručičky. Srdcom quartzových strojčekov je kryštálik kremíka. Dôvod, prečo sa tieto typy strojčekov využívajú vôbec najčastejšie, je vysoká presnosť, keďže vykazujú odchýlku len v jednotkách sekúnd za niekoľko mesiacov. Zároveň je na ich fungovanie potrebná minimálna energia, preto batéria v nich vydrží priemerne 2 až 3 roky.

Quartzové strojčeky sú na výrobu veľmi lacné, pretože prakticky celé sa dokážu skonštruovať na výrobnej linke s minimom potrebnej ručnej práce. Napriek tomu sa vďaka ich výhodám používajú aj v tých najluxusnejších hodinkách, ktorých najväčšiu časť hodnoty tvoria skôr materiály určené na vyhotovenie číselníka či remienka.

Mechanické hodinky – klasika, ktorá nevymiera

Určite si z minulosti pamätáte aj hodinky, ktoré bolo treba pravidelne naťahovať. Obsahovali totiž mechanický strojček zložený zo sústavy drobučkých dielikov, ktoré po natiahnutí pružiny dokážu generovať sekundové impulzy približne 48 až 72 hodín, no naozaj kvalitné modely dokážu fungovať na jedno natiahnutie aj mesiac. Na rozdiel od elektronických však s väčšou odchýlkou, a to až do dvoch sekúnd za jeden deň. Strojček mechanických hodiniek má alternatívne pomenovanie kaliber, pričom zvyčajne nesie firemný názov ETA produkovaný spoločnosťou Swatch. Tá je najväčším dodávateľom mechanických strojčekov na svete.

Prítomnosť mechanického strojčeka v hodinkách odhalíte pohľadom na sekundovú ručičku, ktorá v priebehu jednej sekundy vykoná množstvo menších pohybov, zatiaľ čo v prípade elektronických strojčekov len jeden. Je teda možné povedať že sekundová ručička v hodinkách s mechanickým strojčekom je v neustálom pohybe.

Samozrejme, hodinky s mechanickým strojčekom neobsahujú batériu. Energiu získavajú buď pravidelným natočením, alebo iba z pohybov ruky. A to tak, že pohyb ruky vychýli oscilačné zariadenie pripojené na strojček zo základnej polohy, pričom to následne automaticky natiahne špirálovú pružinu. Tým strojček získa potrebnú energiu na jeho chod.

0 odpovedí

Nechaj komentár

Chceš sa pridať do diskusie?
Pokojne sa pripojte do diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *